Foto: Shutterstock

Pērn lielākais biroju būvniecības apjoms bijis Tallinā, ceturtdien, 7. martā, Baltijas nekustamo īpašumu tirgus pārskata prezentācijā informēja nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas "Colliers International" partneris Ēriks Bergmans.

Tallinā un Viļņā būvniecības apjomi pērn krietni pārsnieguši Rīgas rādītājus. Tallinā šis apjoms sasniedzis 94 400 kvadrātmetrus, Viļņā – 58 500 kvadrātmetrus, savukārt Rīgā – 33 500 kvadrātmetrus.

Kā galveno pērnā gada tendenci Bergmans min nomas darījumu skaita samazināšanos, ko viņš skaidro ar kopējo situāciju finanšu sektorā un nomnieku sapratni par to, ka 2019. un 2020. gadā plānots diezgan liels jauno platību īpatsvars, kas nāks tirgū, tāpēc lēmuma pieņemšana tiek atlikta uz vēlāku laiku. Tāpat viņš norādīja uz turbulenci finanšu sektorā.

Runājot par biroju sektoru, Bergmans uzsvēra, ka vairāk nekā 60% biroju ēku Rīgā ir vecākas par 10 gadiem. Viļņā biroja ēku apjoms kopumā ir jaunāks – 33% ēku ir uzbūvētas pēdējo četru piecu gadu laikā.

Bergmans stāstīja, ka pērn jauni telpu nomas līgumi vislielākajā apjomā noslēgti Tallinā – par telpām vairāk nekā 80 000 kvadrātmetru platībā, Viļņā – 60 000 kvadrātmetru platībā, bet Rīgā – vairāk nekā 20 000 kvadrātmetru platībā.

Viņš norādīja, ka Tallinā liels fokuss ir uz informācijas tehnoloģiju (IT) industriju, lielākie startup uzņēmumi arī nāk no Igaunijas.

Kā galvenās turpmāko gadu aktualitātes viņš nosauca elastīgu darba vidi, ko var paplašināt un pārveidot pēc vajadzības, ilgtspējīgu produktu izmantošanu, ko pieprasa patērētāji un nomnieki, kā arī biroju ēku atjaunošanu, jo tās ļoti ātri noveco.

"Colliers International" ir Kanādā bāzēta globāla komerciāla nekustamā īpašuma pakalpojumu organizācija, kurai ir vairāk nekā 500 biroji 69 pasaules valstīs, tostarp arī Baltijā. Tiek piedāvāti dažādi pakalpojumi nekustamā īpašuma nomniekiem, attīstītājiem un investoriem vietējā, valsts un starptautiskā mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!