Foto: Publicitātes foto
Būvniecības valsts kontroles birojā (BVKB) sācis lēmumu pieņemšanu par atbalsta piešķiršanu energoietilpīgajiem apstrādes rūpniecības komersantiem, kas noteiktajā termiņā iesnieguši pieteikumus tā saņemšanai. Kopā BVKB saņemti 147 komersantu iesniegumi par kopējo atbalsta pieprasījumu 24,527 milj. eiro apmērā.

BVKB pieņēmis jau 32 lēmumus par kopējo izmaksājamo atbalstu komersantiem gandrīz 8,485 milj. eiro apmērā.

Novembra beigās Ekonomikas ministrija saņēma Eiropas Komisijas saskaņojumu atbalstam apstrādes rūpniecības energoietilpīgiem komersantiem un 1. decembrī publicēja paziņojumu "Latvijas Vēstnesī".

No šā gada 18. oktobra līdz 17. novembrim energoietilpīgie apstrādes rūpniecības uzņēmumi varēja iesniegt pieteikumus BVKB dabasgāzes un elektroenerģijas resursu cenu pieauguma kompensēšanai.

Atbalsts apstrādes rūpniecības energoietilpīgiem komersantiem tiek piešķirts granta (dāvinājuma) veidā. Granta atbalsts dabasgāzes un elektroenerģijas resursu cenu pieauguma kompensēšanai komersantam paredzēts līdz 30% no dabasgāzes vai elektroenerģijas attiecināmajām izmaksām, kopā nepārsniedzot 2 milj. eiro saistīto personu grupai. Atbalstu piemēro arī kā avansa maksājumu (t.i., par š.g. novembri un decembri), pēc tam pārbaudot faktisko izdevumus un nepieciešamības gadījumā veicot sniegtā atbalsta apmēra pārrēķinu.

Atbalstam varēja pieteikties komersants:
• Kurš veic saimniecisko pamatdarbību kādā no attiecīgajos Ministru kabineta noteikumu pielikumā minētajās nozarēs;
• tā energoresursu izmaksas veido vismaz 3% no kopējām komersanta saimnieciskās darbības izmaksām;
• kopējais elektroenerģijas patēriņš komersanta vajadzībām 2021. gadā bija vismaz 500 MWh vai kopējais gāzes patēriņš 2021. gadā bija vismaz 500 MWh.

Atbalsts energoietilpīgiem komersantiem tiek piešķirts par laikposmu no 2022. gada 1. februāra līdz 2022. gada 31. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!