Foto: LETA

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) galvenā prioritāte būs uz tehnoloģijām bāzētu uzņēmumu attīstības veicināšana, tomēr šajā jomā Latvijai ir jāmeklē atšķirīgais un jāattīsta tas, kur mums jau ir priekšrocības, intervijā aģentūrai LETA sacīja jaunais LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

"Galvenā prioritāte ir uz tehnoloģijām bāzētu uzņēmumu attīstības veicināšana, lai Latvijā būtu labvēlīgi apstākļi uzņēmumu veidošanai ļoti dažādos tehnoloģiju sektoros. Tās ir gan informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, gan biomedicīna, gan enerģētika, gan "viedās pilsētas", mobilitātes risinājumi, 5G tehnoloģijas utt. Mēs šajā jomā esam diezgan labi pozicionējušies un šo iespēju varam izmantot," uzsvēra Rožkalns.

Viņš atzina, ka tehnoloģiju sektorā ir specializējušās daudzas valstis, tādēļ Latvijai ir jāmeklē atšķirīgais un jābalstās uz tām priekšrocībām, kuras mums jau ir.

"Piemēram, Izraēla ir aizgājusi tālu uz priekšu informācijas tehnoloģiju (IT) drošības risinājumu ziņā, Igaunijā ir labi e-pārvaldes risinājumi. Mūsu priekšrocības balstās tajā, ko mēs esam darījuši jau pirms tam. Piemēram, Latvijā vienmēr ir bijis spēcīgs farmācijas sektors, uz kura bāzes var attīstīt biomedicīnas risinājumus. Mums ir ļoti spēcīga kokrūpniecība, kurā var attīstīt viedos materiālus," klāstīja Rožkalns.

Tāpat, pēc viņa teiktā, var izmantot arī to, ko Latvijā paši uzskatām par trūkumiem. "Mēs varam būt laba izmēģinājumu platforma. Piemēram, viedie mobilitātes risinājumi tiek izstrādāti gan ASV Silīcija ielejā, gan citur. Taču mēs varam piedāvāt testēt šos risinājumus reālā vidē, kur ir arī ziema, kombinācija ar sliktiem laika apstākļiem un sliktiem ceļiem vai grants ceļiem utt. Pie mums ir lietas, kuras mēs uzskatām par mīnusu, bet tās var pavērst arī par plusu," sacīja jaunais LIAA vadītājs.

Vienlaikus viņš noliedza, ka jaunais darbības fokuss nozīmēs arī izmaiņas LIAA darbinieku skaitā. "Es domāju, ka strukturālas izmaiņas būs vajadzīgas, lai darbu efektivizētu, bet tas nebūt nenozīmē, ka ir gaidāma štatu samazināšana. Ja kaut kur cilvēki varēs atbrīvoties, tad viņi uzreiz varēs pieslēgties jaunu ideju īstenošanai. Es domāju, ka mēs varēsim strādāt ar esošajiem darbiniekiem, tikai mainot struktūru," pieļāva Rožkalns.

Kā pirmo finanšu avotu, no kura varētu sekmēt tehnoloģiju sektora attīstību viņš savukārt minēja Norvēģijas valdības divpusējo finanšu instrumentu, kurā kopumā būs pieejami apmēram 12 miljoni eiro. No tiem divi miljoni eiro ir iecerēti tieši tehnoloģiskā centra vai platformas izveidei.

"Tādēļ ar tā veidošanu arī sāksim un tas notiks ciešā sadarbībā ar augstskolām. Šis centrs būs arī fiziska vieta, kur būtu pieejama jaunākā aparatūra, kur var satikties zinātnieki ar uzņēmējiem," sacīja Rožkalns.

Jau vēstīts, ka Rožkalns LIAA vadītāja amatā stājās 20. janvārī. Rožkalns uzvarēja atklātā konkursā uz šo amatu un guva arī ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) apstiprinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!