Foto: F64
Valdība otrdien "laboja" pašas iepriekš pieņemtos noteikumus, uz kuru pamata pērnā gada nogalē un šā gada sākumā vairāku valsts uzņēmumu vadībai vairākkārtīgi tika palielināts atalgojums, atsevišķos gadījumos pārsniedzot pat 8000 latu mēnesī. Turpmāk lielajās valsts kapitālsabiedrībās maksimālā atlīdzība valdes priekšsēdētājam varētu sasniegt 4780 latu, savukārt valdes loceklim – 4302 latus.

Izmaiņu mērķis ir novērst izveidojušos situāciju, ka atsevišķos uzņēmumos vairākkārtīgi tika palielināts atalgojums, nesaistot to ar uzņēmuma sasniegtajiem rezultātiem, kā arī neņemot vērā vidējo darba samaksu valstī, informēja Valsts kanceleja.

Kancelejas izstrādātie grozījumi noteikumos paredz, ka finanšu jomā strādājošajā valsts kapitālsabiedrībā vai valsts uzņēmumā ar vairāk nekā 40 miljonu latu apgrozījumu, ja tajās valdes priekšsēdētājs un valdes locekļi var saņemt atalgojumu arī par cita amata pienākumu pildīšanu, kopējais atlīdzības apmērs nedrīkst pārsniegt valstī strādājošo vidējo mēnešu darba samaksu iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients, ne lielāks par 10.

Atalgojuma īpatsvars valdes priekšsēdētājam arī nedrīkstēs būt mazāks par 60% no kopējās atlīdzības. Piemēram, Finanšu ministrijas (FM) prognozētā 2012.gada mēneša vidējā darba samaksa bija 478 lati, līdz ar to 2013.gadā lielajās kapitālsabiedrībās maksimālā kopējā atlīdzība valdes priekšsēdētājam varētu sasniegt 4780 latu, savukārt valdes loceklim – 4302 latus.

Nosakot atalgojumam piemērojamā koeficientu, būs jāņem vērā arī vidējais atalgojums nozarē un līdzīga lieluma kapitālsabiedrību valdes locekļu vidējo algu. Tāpat jāņem vērā kapitālsabiedrības darbības rezultāti iepriekšējā pārskata gadā un vidēja termiņa darbības stratēģijas izpilde un kapitālsabiedrības darbības rezultāti saskaņā ar definētajiem ekonomiskajiem un specifiskajiem mērķiem, paredz noteikumi.

Jau vēstīts, ka valdība pērn novembrī atbalstīja grozījumus noteikumos, kas paredzēja, ka valdes priekšsēdētājs un valdes locekļi varēs saņemt atalgojumu arī par cita amata pildīšanu uzņēmumā. Uz šo noteikumu pamata, vairākos uzņēmumos vadībai alga tika palielināta vairākas reizes. Tā, piemēram, gada nogalē algas paaugstinātas uzņēmumu "Latvenergo" un "Latvijas Autoceļu uzturētājs" vadībai, tāpat ar šo gadu ievērojami pieaugušas arī "Latvijas Dzelzceļš" un "Latvijas valsts mežu" vadības algas.

Tas izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā un premjers Valdis Dombrovskis ( V) uzdeva atbildīgajām ministrijām izvērtēt, cik pamatota bijusi to kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojuma palielināšana, kā arī uzdodot to samazināt. Viņš aicināja ministrijas šo jautājumu izvērtēt un nākt klajā ar sabalansētāku un piezemētāku risinājumu.

Virzību parlamentā sāka arī ilgāku laiku iestrēgušais likumprojekts, kura mērķis būs sakārtot atalgojuma jautājumus valsts uzņēmumos. Saeimas deputātu vairākums pagājušajā nedēļā pirmajā lasījumā pauda konceptuālu atbalstu iecerei paaugstināt valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu atlīdzības noteikšanai piemērojamo maksimālo koeficientu no seši līdz desmit, kas lielo valsts uzņēmumu vadītāja atalgojumu palielinās no 2784 latiem līdz 4780 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!