Foto: Shutterstock

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, lai veicinātu izdevīgāku bioloģisko atkritumu dalīto vākšanu iedzīvotājiem un maksa par to vākšanu būtu motivējoša sistēmas ieviešanai, pauda ministrijā, komentējot biedrības "Zero Waste Latvija" aicinājumu VARAM iejaukties saistībā ar pieaugošajiem bioloģiski noārdāmo atkritu tarifiem.

Ministrijā skaidro, ka likumprojekts ietver virkni grozījumu, tostarp paredz, ka maksa par bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu ir nosakāma vismaz par trešo daļu zemāka nekā par nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu. Grozījumus likumā paredzēts iesniegt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides politikas komisijā, aicinot tos virzīt kā steidzamus.

Tāpat ir iesniegti izskatīšanai valdībā grozījumi Ministru kabineta noteikumos par atkritumu savākšanas un šķirošanas vietām, kuros ir iestrādātas prasības, kas veicina bioloģisko atkritumu dalīto vākšanu un apsaimniekošanu.

"Bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas sistēmas ieviešana un organizēšana tā, lai nenotiek šāda sadārdzināšanās, ir tiešā veidā atkarīga no pašvaldību iesaistes. Ministrijas ieskatā nav pieņemami, ka pašvaldības pašas kavē tās ieviešanu un šo iespēju neizmanto. Vēl vairāk - bioloģisko atkritumu dalītās vākšanas sistēmas ieviešana Rīgā tika veidota un attīstīta tikai pēc ilgstošas un pastāvīgas ministrijas iesaistes," pauž vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

VARAM pārstāvji arī atgādina, ka Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldībām prasības par bioloģisko atkritumu dalītu vākšanu tika noteiktas 2018. gada jūlijā, paredzot laiku to izpildei līdz 2020. gada beigām. Ministrijā pauž, ka tā jau ilgākā laika posmā ir strādājusi ar Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldībām par nepieciešamību izveidot dalītas savākšanas sistēmu bioloģiski noārdāmiem atkritumiem.

Ministrijā arī skaidro, ka atbilstoši šobrīd spēkā esošajam regulējumam pašvaldībām sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem bija jānodrošina dalītas atkritumu savākšanas sistēmas darbība bioloģiskajiem atkritumiem atbilstoši noteiktajiem termiņiem, jāinformē iedzīvotāji, jānosaka motivējoša maksa par bioloģisko atkritumu dalīto vākšanu, lai veicinātu iedzīvotāju vēlmi un interesi šķirot bioloģiskos atkritumu to rašanās avotā. Tomēr, tā kā motivējošas maksas noteikšana netika ievērota, ministrija ar plānotajām izmaiņām regulējumā nosaka stingrākas prasības par šī principa ievērošanu.

Jau vēstīts, ka "Zero Waste Latvija" paziņojusi, ka strauji un negaidīti pieaugušais bioloģiski noārdāmo atkritu tarifs Rīgā un visās Pierīgas atkritumu apsaimniekošanas reģiona pašvaldībās samazina to šķirošanas izdevīgumu iedzīvotājiem, tādēļ VARAM ir steidzami jārīkojas.

Biedrības valdes locekle Maija Krastiņa atzīmē, ka pagājušā gada decembra sākumā Rīgas pašvaldība rosināja steidzamas izmaiņas Atkritumu apsaimniekošanas likumā, lai bioatkritumu šķirošanu padarītu lētāku un izdevīgāku, taču šis aicinājums līdz šim palicis bez VARAM atbalsta.

"Zero Waste Latvija" aicināja VARAM steidzami virzīt attiecīgos grozījumus, lai veicinātu to, ka bioloģisko atkritumu dalīta vākšana iedzīvotājiem būtu ekonomiski izdevīgāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!