Foto: LETA

Finanšu ministrs Andris Vilks otrdien Briselē tikās ar Eiropas Komisijas (EK) ekonomikas un monetāro lietu komisāru Oli Rēnu un oficiāli iesniedza parakstīto vēstuli par ārpuskārtas konverģences ziņojuma pieprasīšanu EK un Eiropas Centrālajai bankai (ECB), lai izvērtētu Latvijas atbilstību Māstrihtas kritērijiem un gatavību dalībai eirozonā.

Konverģences ziņojuma pieprasīšana ir solis ceļā uz Latvijas pievienošanos eirozonai. Ja EK un ECB ekspertu atzinums būs Latvijai labvēlīgs, gala politiskais lēmums par Latvijas uzaicināšanu iestāties eirozonā būs jāpieņem Eiropas Padomei šā gada jūlijā.

"Šodien starptautiskās sabiedrības uzmanības centrā ir Latvija, jo mēs pārliecinoši izpildām Māstrihtas kritērijus, lai jau 2014.gadā pievienotos eirozonai. Šo kritēriju izpilde ir kvalitātes zīmogs mūsu ekonomikai un esmu pārliecināts, ka tos spēsim izpildīt arī ilgtermiņā, nodrošinot zemu valsts parāda līmeni, atbildīgu fiskālās politikas īstenošanu un stiprinot mūsu konkurenci," tiekoties ar komisāru, norādīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Pašlaik Latvija ir vienīgā ne-eirozonas dalībvalsts, kas kvalificējās dalībai eirozonā ar 2014. gada 1. janvāri, uzsver Finanšu ministrija.

Sasniegtais progress esot vairāku faktoru mijiedarbības rezultāts: valdības īstenotās fiskālās un ekonomiskās stratēģijas rezultāts, labojot iepriekšējos gados pieļautās politikas nepilnības un radot pārliecību par Latviju kā uzticamu sadarbības partneri.

Tāpat arī jāuzsver Latvijas uzņēmēju spēja pielāgoties jaunajiem ekonomiskajiem apstākļiem un atjaunot konkurētspēju starptautiskajā arēna, nodrošinot to, ka Latvija pašlaik ir straujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā, kā arī sabiedrības saprotošā attieksme un atbalsts valdības politiskajam kursam krīzes gados, kad tika pieņemti daudzi nepopulāri un tomēr nepieciešami lēmumi, lai spētu tikt galā ar ekonomiskajām grūtībām, norāda ministrija.

Jau ziņots, ka valdība pirmdien ārkārtas sēdē atbalstīja vēstules projektu Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai par ārpuskārtas konverģences ziņojuma pieprasīšanu, kas nepieciešams, lai Latvija tiktu uzaicināta pievienoties eirozonai.

Latvijas pieteikuma vēstuli parakstīja premjers Valdis Dombrovskis (V), finanšu ministrs Vilks un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!