Foto: Reuters/Scanpix

Vairākas Latvijas atjaunojamo energoresursu (AER) nozares asociācijas sūdzas Eiropas Komisijai (EK) par Eiropas Savienības (ES) saistību pārkāpumiem atjaunojamās enerģijas nozarē Latvijā, jo, asociāciju ieskatā, Latvija pašlaik nedara visu iespējamo, lai sasniegtu ES direktīvās paredzētos mērķus – 2020.gadā atjaunojamās enerģijas īpatsvaram patēriņā jābūt 40%.

Sūdzība trešdien iesniegta Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Latvijā, informēja asociāciju pārstāvis šajā lietā, advokātu biroja "Adversus" partneris Sandis Bērtaitis. Viņš norādīja, ka Latvijai jau šobrīd jāizmanto visi iespējamie līdzekļi, lai nodrošinātu ES mērķu sasniegšanu, taču, piemēram, valdība augusta beigās nolēmusi līdz 2016.gadam apturēt jauna atbalsta piešķiršanu atjaunojamās enerģijas ražotājiem.

Šāds atbalsta piešķiršanas "moratorijs" liedz nozarei attīstīties un apdraud saistību izpildi, skaidroja Bērtaitis.

Savukārt jaunais atjaunojamo energoresursu likums joprojām ir izstrādes stadijā, līdz tā pieņemšanai var paiet gads vai divi, līdz tā normu īstenošanai dzīvē – vēl tikpat, bet jaunā atbalsta piešķiršana līdz tam būs apturēta, ko asociācijas uzskata par nepamatotu, skaidroja Bērtaitis.

"Mūsu līdzšinējā pieredze liecina, ka atjaunojamo energoresursu jomā Latvijas valsts institūciju rīcība ir nestabila, nekonsekventa, bieži atkarīga no politiskajiem viedokļiem un interesēm, nevis balstīta uz ekonomiski korektiem aprēķiniem un Latvijas tautsaimniecībai svarīgiem mērķiem. Tāpat esam secinājuši, ka Latvijas valsts institūcijām ir raksturīga negatīva attieksme pret atjaunojamās enerģijas attīstību, kas apzināti vai neapzināti rezultējas ar nepārdomātu un neefektīvu enerģētikas jomas politikas veidošanu," norāda Bērtaitis.

Sūdzībā minēts, ka Latvija jau šobrīd nespēj nodrošināt ES tiesību aktos noteikto atjaunojamās enerģijas īpatsvaru enerģijas bruto galapatēriņā – atbilstoši tiem 2011./2012.gadā Latvijai ir jāsasniedz 34,08%, bet 2020.gadā jāsasniedz 40% īpatsvars. Savukārt saskaņā ar pēdējiem publiski zināmiem datiem Latvijā atjaunojamās enerģijas īpatsvars samazinās un 2010.gadā bija tikai 32,5%.

Latvijas Biomasas asociācijas "LATbio" un Eiropas biomasas asociācijas valdes loceklis Didzis Palejs pauž, ka "Latvijas valdība šobrīd pat pasliktina atjaunojamās enerģijas ražotāju darbības vidi, nosakot jaunus ierobežojumus ar atpakaļejošu spēku un mainot enerģētikas nozares tiesisko regulējumu radikālā veidā".

"Mūsu mērķis, iesniedzot sūdzību Eiropas Komisijā, ir novērst būtiskus Eiropas Savienības tiesību aktu pārkāpumus atjaunojamās enerģētikas jomā Latvijā, kā arī nodrošināt tiesiskas valsts principu ievērošanu. Līdzšinējais dialogs ar Latvijas atbildīgajām institūcijām ir bijis nesekmīgs, līdz ar to esam zināmā mērā spiesti vērsties Eiropas Komisijā, cerot sagaidīt tās iesaisti ieilgušās problēmas risināšanā," skaidro Bērtaitis.

Sūdzību parakstījušas biedrības "Latvijas Ilgtspējīgas attīstības institūts", Latvijas biomasas asociācija "LATbio", "Latvijas Atjaunojamās enerģijas asociācija", "Mazās hidroenerģētikas asociācija" "Saules enerģijas asociācija" un "Vēja enerģijas asociācija".

Jau ziņots, ka valdība šā gada augusta beigās piekrita ierobežot valsts atbalstu jauniem atjaunojamās enerģijas projektiem, kā arī gāzes koģenerācijas stacijām. Noteikts, ka līdz 2016.gada 1.janvārim netiks rīkoti konkursi par tiesību iegūšanu pārdot biomasas, biogāzes, saules vai vēja elektrostacijās saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros.

Nozares pārstāvji kritiski izteikušies par plānotajām izmaiņām attiecībā uz atbalstu atjaunojamās enerģijas projektiem, norādot, ka vispirms būtu vēlams izstrādāt ilgtermiņa politikas dokumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!