Foto: AFP/Scanpix

Cīņā par godīgiem Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumiem Baltijas lauksaimnieki paredzējuši iesaistīt gan zemnieku kori, gan helikopteru, no kura tiks filmēta lauksaimnieku akcija - ugunskuru “Baltijas ceļš, portālu “Delfi” informēja Latvijas tiešmaksājumu kampaņas koordinatore Sabīne Puķe.

Ugunskuru „Baltijas ceļš" risināsies otrdien, 5.februārī, kad laikā no pulksten 17 līdz 18 maģistrāles "Via Baltica" pievadceļos Latvijas teritorijā tiks iekurti teju 400 lauksaimnieku sakurti ugunskuri. Baltijas lauksaimnieku rīkotās akcijas mērķis ir pievērst Eiropas valstu vadītāju uzmanību  un vēlreiz atgādināt, ka, lemjot par nākamo daudzgadu budžetu, ir jābūt vienotiem, un budžetam jābūt atpalikušo ES reģionu ekonomiku sildošam - tādam, kurš mazina atšķirīgo tiešmaksājumu līmeni starp dažādu valstu zemniekiem un dod ieguldījumu infrastruktūru attīstībā.

Ugunskuru akcija tiks atklāta Rīgā, Doma laukumā, pulksten 16.30. Kā īpašs pārsteigums klātesošajiem pasākuma dalībniekiem iecerēts Latvijas dziedošo zemnieku kora priekšnesums.

Unikālais koris, kurā apvienojušies Latvijas pašdarbnieku kolektīvos dziedoši zemnieki, ceturtdien, 7.februārī, dosies uz Briseli, kur kopīgi ar Lietuvas un Igaunijas dziedošajiem zemniekiem piedalīsies jau ceturtajā kopīgajā protesta akcijā Eiropadomes norises laikā. Akcijas laikā teju 100 Baltijas valstu zemnieki vienosies kopīgās dziesmās koncertā, kas norisināsies netālu no Eiropadomes ēkas, lai mudinātu ikvienu Briseles ierēdni, pilsētas viesi, garāmgājēju un mūzikas baudītāju simboliski atbalstīt ES budžetu ar savu ziedojumu lielajā ES budžeta cepurē, ko sagatavojuši lauksaimnieki.

Zemnieku Saeimas priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja norāda, ka par to, kādas aktivitātes veikt gan ES mērogā, gan par to, kas notiks dažādās dalībvalstīs, bija diskusijas jau gada nogalē Eiropas lauksaimnieku jumta organizācijā COPA/COGECA. Vairums valstu lauksaimnieki un arī COPA/COGECA ir izvēlējušies salīdzinoši pasīvas cīņas metodes - vēstules valstu vadītājiem, konferences un sanāksmes. Tas daļēji skaidrojams ar to, ka Eiropa ir nogurusi un kļuvusi „imūna" pret plašām demonstrācijām, līdz ar to Baltijas ugunskuru ceļš un zemnieku kora ziedojumu vākšanas koncerts uz kopīgā fona izceļas, tādēļ jau šobrīd jūtama starptautisko mediju un citu valstu kolēģu interese un pat zināma apbrīna.

Latvijas zemnieku repertuārā ir iekļautas populāras un pazīstamas latviešu tautasdziesmas, savukārt kopā ar igauņu un lietuviešu kolēģiem iecerēts izpildīt simbolisko Baltijas neatkarības atgūšanas dziesmu „Atmostas Baltija". Kori diriģēs Gints Ceplenieks.

Savukārt Latvijā īpaši ugunskuru akcijai veltīti pasākumi notiks arī to pašvaldību teritorijās, kuru šķērso "Via Baltica" - Salacgrīvā, Saulkrastos, Ķekavā, Iecavā un Bauskā, kā arī robežpunktos Ainažos un Grenctālē.

Ja laika apstākļi atļaus, iecerēts, ka iekurto ugunskuru ceļš tiks nofilmēts no helikoptera, lai ikvienam interesentam būtu iespēja paraudzīties uz šo īpašo akciju arī no putna lidojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!