Foto: DELFI
Neskatoties uz nozares iebildumiem, no akcīzes nodokļa atbrīvotā degviela lauksaimniekiem būs jāiekrāso, pirmdien vienojās valdība.

Grozījumi likumā Par akcīzes nodokli paredz, ka no akcīzes nodokļa atbrīvotā dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela un kuru izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tādas meža vai purva zemes apstrādei, kur kultivē dzērvenes vai mellenes, un zemes zem zivju dīķiem apstrādei, tiek iezīmēta (marķēta).

Līdz ar to iecerēts novērst situāciju, ka bezakcīzes degvielu lauksaimnieki izmanto citiem mērķiem, nevis tikai lauksaimniecības darbos.

Iepriekš zemnieku un degvielas tirgotāju iebildumu dēļ valdība jautājuma izskatīšanu atlika, taču tagad zemnieku argumenti par tēriņiem jaunu degvielas cisternu iegādei ministrus nespēja pārliecināt. Pēc Zemnieku saeimas valdes priekšsēdētāja Jura Lazdiņa teiktā, izmaiņu dēļ lauksaimniekiem radīsies papildu izdevumi 15-20 miljonu eiro apmērā. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs gan šādus aprēķinus dēvēja par nekorektiem, jo ne visiem lauksaimniekiem nāksies mainīt degvielas cisternas un "ne visiem vajadzēs jaunas tvertnes". Turklāt cisternu iegādei paredzēts piešķirt Lauku atbalsta fonda atbalstu.

Finanšu ministrija iepriekš skaidroja, ka degvielas marķēšanu paredz Eiropas Savienības direktīva, taču līdz šim tā Latvijā nav ieviesta. Ja līdz šim piešķirtās atlaides tiks atzītas par prettiesiskām, sods tiks aprēķināts par visiem gadiem, kad atbrīvojumi piešķirti.

Tāpat paredzēts, ka bezakcīzes degvielu varēs izmantot noteiktos tehnikas veidos – traktortehnikā un lauksaimniecības pašgājējmašīnās lauksaimniecības produkcijas ražošanai.

Paredzēts, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada 1.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!