Foto: AFP/Scanpix

Valstij piederošās "Citadele bankas" investoru meklēšanu uzticēs Francijas finanšu kompānijai "Societe Generale", otrdien nolēma valdība, pēc valdības sēdes slēgtās daļas žurnālistiem pavēstīja Privatizācijas aģentūras pārstāvis Vladimirs Loginovs.

"Citadele bankas" pārdošanas konsultantu atlīdzības apmērs būs atkarīgs no panākumiem investora piesaistē un varēs sasniegt 2,3 miljonus eiro, turklāt tam tiks kompensēti ar investoru meklēšanu saistītie attaisnotie izdevumi līdz 120 tūkstošiem eiro, skaidroja Loginovs.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) uzsver, ka "Societe Generale" izvēlēta "Citadeles" kapitāldaļu turētāja - Privatizācijas aģentūras (PA) - rīkotā iepirkumā. Lai arī ir izskanējušas zināmas šaubas par pārdošanas konsultantu atlases procesu, izvēlētā pretendenta - "Societe Generale" - reputācija nekādas šaubas nerada, viņš teica.

PA "Citadeles" investoru meklētājus izvēlējās konkursā, kurā sākotnēji tika uzaicinātas piedalīties 13 starptautiski atzītas un respektablas investīciju bankas, kurām ir nevainojama reputācija un pēdējos piecos gados iegūta pieredze banku akciju pārdošanas darījumos virs 80 miljoniem eiro, kā arī darba pieredze valsts atbalsta lietās Eiropas Savienībā banku nozarē.

Piedāvājumus gan iesniedza tikai divas no uzrunātajām bankām, bet par kvalitatīvāko un finansiāli izdevīgāko tika atzīts "Societe Generale" piedāvājums. "Societe Generale SA" ir viena no lielākajām Eiropas finanšu pakalpojumu grupām. Uzņēmums nodarbina vairāk nekā 154 000 darbiniekus 76 valstīs, sniedzot pakalpojumus 32 miljoniem klientu visā pasaulē. "Societe Generale SA" darbojās kā finanšu konsultants "Citibank Belgium" pārņemšanas darījumā, konsultējot "Credit Mutuel Nord". Darījuma vērtība sasniedza 280 miljonus eiro.  

Ekonomikas ministrijai, kas ir PA kapitāldaļu turētājs, arī turpmāk būs jāinformē valdību par "Citadeles" investora meklējumu gaitu un izvēlētajiem pircējiem.

Iespējamie privātā kapitāla piesaistes modeļi bankai "Citadele" var būt dažādi: tā var būt valstij piederošo bankas akciju pārdošana stratēģiskajam investoram vai vairākiem finanšu investoriem, kā arī iespēja laist bankas akcijas publiskajā piedāvājumā ar biržas starpniecību.

Vald'iba atbalstīja arī bankas "Citadele" investoru piesaistes juridiskā konsultanta atlases konkursa komisijas rekomendāciju slēgt līgumu ar starptautisko juridisko biroju "Linklaters". Juridiskā konsultanta piedāvājums tika atzīts kā kvalitatīvākais un finansiāli izdevīgākais trīs piedāvājumu konkurencē. Juridiskā konsultanta darba uzdevums būs sagatavot ar investoru piesaisti saistītos dokumentus, iesaistīties sarunās ar Eiropas Komisiju par valsts atbalsta jautājumiem,  piedalīties sarunās ar iesaistītajām pusēm, tajā skaitā Eiropas Komisiju un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku par investoru piesaisti bankai "Citadele". Kopējās pakalpojumu izmaksas līguma ietvaros nevar pārsniegt 540 000 eiro, portālu "Delfi" informēja PA.

"Linklaters" ir globāla juridisko pakalpojumu firma, kurai ir 29 biroji 20 pasaules valstīs. Firmas personālu veido 2700 kvalificēti juristi.

Jau ziņots, ka banka "Citadele" uzsāka darbību 2010. gadā augusta, no valsts pārmētās "Parex bankas" atdalot "labos aktīvus". Valsts kopš AS "Parex banka" pārņemšanas 2008.gada rudenī vēl nav atguvusi aptuveni 708 miljonus latu. Bankā "Citadele" valsts ieguldījums patlaban ir 122,46 miljoni latu, kas veidojas no valsts kā akcionāra ieguldījuma bankas pamatkapitālā (77,25 miljoni latu) un PA ieguldījuma subordinētajā kapitālā (45,21 miljona latu), par ko "Citadele" valstij turpina maksāt procentus. Kopš bankas darbības uzsākšanas 2010.gadā līdz 2013.gada 31.augustam "Citadele" valstij kopumā ir atmaksājusi 172,38 miljonus latu.

Ieguldījuma atgūšanai valdība iepriekš nolēma pārdod "Citadeli", taču  Ministru kabinets pērnā gada nogalē nolēma atbalstīt pārdošanas konsultanta "Nomura International plc" priekšlikumu un atlikt bankas "Citadele" pārdošanu, atgriežoties pie šī jautājuma, kad būs uzlabojusies situācija starptautiskajos finanšu tirgos.

 "Citadeles" grupa šā gada 1. pusgadu noslēgusi ar 5,8 miljonu latu peļņu, kas ir par 27% vairāk nekā pērn 1. pusgadā.  

Konsultanta piesaiste bankas darbību neietekmēs, banka "Citadele" turpinās strādāt un attīstīties tāpat kā līdz šim, apkalpojot gan iedzīvotājus un uzņēmumus, gan arī strādājot privātā kapitāla pārvaldīšanas sektorā.

PA īpašumā ir 75% bankas Citadele akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!