Foto: Shutterstock

Šogad Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopā ar Pasaules Bankas ekspertiem paredzējis padziļināti pētīt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) plaisu, portālu "Delfi" informēja VID.

VID atzīmē, ka jau piekto gadu veic tā saucamās nodokļu plaisas (nodokļu summas, kuras nodokļu maksātāji nedeklarē vai pat deklarē, taču tā arī valsts budžetā nesamaksā) novērtējumu. Pēdējo gadu laikā tiek novērota nodokļa plaisas samazināšanās visos nozīmīgākajos nodokļu veidos.

Saskaņā ar VID aplēsēm 2017.gadā PVN plaisa veidoja nepilnus 13%. Salīdzinājumā ar 2016.gadu PVN plaisa ir samazinājusies par 3,4 procentpunktiem. Tas ir pietiekami labs radītājs gan ņemot vērā PVN plaisas apmēru citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, gan PVN plaisas apmērus Latvijā iepriekšējos gados.

2018. gadā VID sadarbībā ar Pasaules Bankas ekspertiem sāka padziļinātu PVN plaisas izpēti un 2019. gadā cer "uzzināt vairāk par PVN nedeklarēšanas parādību".

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa plaisa 2017. gadā bija 15,6%, kas ir par 1,4 procentpunktiem mazāk nekā 2016. gadā. Samazinājums pret 2016. gadu ir arī valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu plaisai – 2017. gadā tā bija 15,4% jeb par 1,6% procentpunktiem mazāka nekā 2016. gadā.

VID norāda, ka nodokļu plaisas samazināšanos pēdējos gados ir sekmējuši vairāki faktori. Kopumā to pozitīvi ir ietekmējusi labvēlīgā makroekonomiskā situācija valstī, taču liela loma ir arī normatīvo aktu un administratīvo procedūru izmaiņām, kas ieviestas ēnu ekonomikas apkarošanas plāna ietvaros.

Labus rezultātus devuši arī VID īstenotie preventīvie un uzraudzības pasākumi. Tomēr īpaši VID vēlas "uzslavēt pašu problemātisko nozaru iniciatīvu un aktīvo rīcību, kas vērsta uz pašsakārtošanos un godīgas konkurences stiprināšanu".

VID uzsver, ka jau kopš 2017. gada beigām tiek īstenots sadarbības projekts ar Pasaules Bankas ekspertiem, lai Eiropas Komisijas atbalsta projekta ietvaros stiprinātu VID kapacitāti efektīvākai nodokļu iekasēšanai.

Viens no trim galvenajiem sadarbības projekta virzieniem ir VID analītiskās spējas pilnveidošana, tai skaitā nodokļu plaisas analīze.

Lai stiprinātu VID analītisko kapacitāti, projekta gaitā Pasaules Banka sadarbībā ar VID ekspertiem izstrādā mūsdienīgas analītiskās metodes, lai noteiktu nodokļu nedeklarēšanas vai nenomaksas "vājās vietas".

Līdz šim VID ir jau divreiz veicis algas nodokļu plaisas aprēķinu (IIN un VSAOI), notiek darbs arī pie PVN plaisas un UIN plaisas noteikšanas metodes, kas ļaus efektīvāk atpazīt un segmentēt nodokļu nenomaksu pēc nozares veida un dažādām nodokļu maksātāju grupām, kā arī modelēt atbilstošāko VID preventīvo vai sankcionējošo rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!