Foto: LETA

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja vairākas iniciatīvas straujākam pensiju pieaugumam vairākām pensionāru grupām. Viena no tām paredz pensiju neapliekamā minimuma palielināšanu 2021.gadā līdz 330 eiro, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Parlaments konceptuāli atbalstījis grozījumus likumā "Par valsts pensijām", paredzot no 2019. gada indeksēt ne tikai pensiju, bet arīdzan piemaksu, kas piešķirta par uzkrāto darba stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim. Piemaksu indeksēs, ņemot vērā inflācijas rādītājus, kā arī apdrošināšanas iemaksu algas vidējo pieaugumu valstī. Piemaksas apmērs patlaban ir fiksēts un ir 1 vai 1,5 eiro par katru uzkrāto stāža gadu atkarībā no laika, kad persona ir pensionējusies.

Deputāti lēma noteikt arī straujāku pensiju indeksāciju pensionāriem ar darba stāžu 45 gadi un vairāk. Šai pensionāru grupai pensijas indeksācijas aprēķinā piemēros 80% no apdrošināšanas algu iemaksu algu reālā pieauguma procentiem pašreizējo 70% vietā. Šādu pensionāru skaits pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem ir 95,3 tūkstoši.

Tāpat likumprojekts paredz Latvijas pilsoņiem apdrošināšanas stāžam pielīdzināt arī dienestu PSRS bruņotajos spēkos.

Saeimā pirmajā lasījumā ceturtdien atbalstīti arī grozījumi likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", paredzot turpmāku neapliekamā minimuma pieaugumu pensijām. Likumprojekts paredz, ka ar nodokli neapliekamā pensijas summa turpinās pieaugt arī 2021. gadā, sasniedzot 330 eiro mēnesī.

Saskaņā ar pašreiz spēkā esošo likuma redakciju neapliekamais minimums pensijām šogad ir 250 eiro, 2019. gadā tas būs 270 eiro, bet 2020. gadā – 300 eiro. Turpmāku neapliekamā minimuma kāpumu pašreizējā likuma redakcija neparedz.

Abi likumprojekti izstrādāti Sociālo un darba lietu komisijas darba grupā, kurā piedalījās Labklājības ministrijas eksperti un pensionāru organizāciju pārstāvji.

Saeima nolēma abiem likumprojektiem piešķirt steidzamību un otrajā galīgajā lasījumā skatīt 27. septembra Saeimas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!