Foto: AFP/Scanpix

Otrdien Briselē Eiropas Savienības (ES) Finanšu ministru padome (ECOFIN) oficiāli apstiprināja Latvijas dalību eirozonā un 2014.gada 1.janvārī mūsu valsts kļūs par 18 eirozonas dalībvalsti. Neilgi pirms pašas sanāksmes finanšu ministrs Andris Vilks (V) līksmā noskaņojumā žurnālistiem sacīja, ka pēdējo septiņu mēnešu laikā laiks bijis slikts, bet tagad saulains. "Tas sanāk arī tīri simboliski", gaidot gala lēmumu par Latvijas uzņemšanu eirozonā sacīja Vilks.

ECOFIN nolēma, ka eiro maiņas kurss Latvijā arī turpmāk būs 1€=0,702804 lati. Tāds tas tika jau noteikts 2005.gadā, kad lats tika piesaistīts eiro.

Vilks ir pārliecināts, ka Latvija kā jaunākā "eirozonas ģimenes" locekle veicinās spēcīga un efektīva pārvaldības ietvara veidošanu gan ES, gan eirozonas līmenī. Savukārt ekonomisti norāda, ka eiro ieviešana nav panaceja un nevarēs paglābt Latviju no dažādiem ekonomiskiem riskiem nākotnē. Tomēr tas var padarīt mūsu valsts tautsaimniecību mazāk ievainojamu pret iespējamiem satricinājumiem − tam gan nepieciešams turpināt īstenot arī atbildīgu fiskālo politiku un ieviest strukturālās reformas.

Vēsturiskā notikuma hronoloģija.

Kā ziņots, Vilku, ierodoties Eiropas padomes ēkā, sagaidīja arī prāvs pulciņš ar ārzemju žurnālistiem, novēroja portāls "Delfi." Uz CNBC jautājumu, par to kā skaidrot zemo eiro atbalstu Latvijā, Vilks atbildēja, ka tā nav Latvijas vaina. "Latvieši redz problēmas un krīzes eirozonā, tāpēc arī rodas bažas par eiro ieviešanu. Ne jau tāpēc, ka latvieši būtu pret eiro. ne jau valūta ir vainīga pie krīzēm, sacīja ministrs."

Vilks arī minēja, ka pēdējo septiņu mēnešu laikā Briselē nav tie labākie laika apstākļi, bet otrdien ir ļoti saulains. "Tas sanāk arī simboliski Latvijai," sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka pirmdien Eirogrupas prezidents, bijušais Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms Eirogrupas (visi eirozonas finanšu ministri) tikšanās reizē atkārtoti izteica atbalstu Latvijas uzņemšanai eirozonā. Atbalsts izteikts tikai vienu dienu pirms izšķirošā visu ES finanšu ministru galējā lēmuma par Latvijas uzņemšanu eirozonā.

Deiselblūms minēja, ka otrdien ES finanšu ministru (ECOFIN) tikšanās reizē Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks (V) pārējiem kolēģiem pievienosies jau kā topošais pastāvīgais Eirogrupas sēžu pilntiesīgas dalībnieks kā arī nākamajā Eirogrupas tikšanās reizē piedalīsies kā novērotājs, ko nodrošinās Latvijas pievienošanās eirozonai no 2014.gada 1.janvāra.

Jau ziņots, ka iepriekš Strasbūrā Eiropas Parlaments (EP) balsojumāapstiprināja rezolūciju par Latvijas pievienošanos eirozonai. Tajā tiek atbalstīta Latvijas pievienošanās Eiropas vienotajai valūtai. Rezolūcijā kā brīdinājums un rekomendācija tika uzsvērta nepieciešamība Latvijai samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru un ievērojamo enerģētisko atkarību.

Savukārt jūnija beigās arī ES valstu un valdību līderi Briselē atbalstīja Latvijas dalību eirozonā. Tas bija viens no pēdējiem soļiem, lai varētu teikt, ka Latvija ir izgājusi visu Eiropas gaiteņu garo birokrātisko ceļu un uzņemta eirozonā.

Latvija gatavojas ieviest eiro no 2014.gada 1.janvāra.

Līdz ar 2014.gada 1. Janvāri janvārī Latvija kļūs par 18.eirozonas dalībvalsti. Šajā valstu klubā jau no 2002.gada ir Austrija, Beļģija, Francija, Grieķija, Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Somija, Spānija, Vācija, no 2007.gada - Slovēnija, no 2008.gada - Kipra un Malta, no 2009.gada - Slovākija, un kā pēdējā pievienojusies 2011.gadā - Igaunija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!