Foto: Shutterstock
Latvija attīstībā atpaliek no Lietuvas un Igaunijas, tostarp arī nekustamā īpašuma jomā, tāpēc nozares regulējumu un tā piemērošanas praksi derētu revolucionāri pārskatīt, lai tādējādi palīdzētu to stimulēt.

Tāda ir zvērinātu advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" partnera – zvērināta advokāta Ivara Pommera – pārliecība. Viņš kopā ar valsts sektora, uzņēmēju organizāciju pārstāvjiem darbojas īpašā darba grupā, kuras mērķis ir piedāvāt idejas un risinājumus, kas vērsti uz nekustamā īpašuma attīstīšanas procesu vienkāršošanu. Paredzēts, ka darba grupa tos apkopos līdz šī gada rudenim, kad par tām varētu sākties diskusijas arī politiskā līmenī. Lai uzzinātu par dažām apspriežamajām idejām, "Delfi Bizness" izvaicāja advokātu.

Atbildības sadalījums

Nozare šobrīd ir "izkaisīta" pa vairākām ministrijām, sarunas sākumā atgādina Pommers, piemēram, par būvniecību ir atbildīga Ekonomikas ministrija (EM), teritorijas plānošanu – Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), Tieslietu ministrijas (TM) atbildības lokā ir juridiskie jautājumi, un arī Finanšu ministrijai (FM) ir sava loma – nodokļi un nodevas.

Pieminētā darba grupa ir izveidota EM, tajā ir Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses (NĪAA), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), "The Foreign Investors' Council in Latvia" (FICIL) un Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) pārstāvji. Paredzēts, ka līdz rudenim tā formulēs uzdevumus, ko varētu īstenot 2024.–2026. gadā. 

"Jebkuru lielu "organismu" pārvaldei ir nepieciešama birokrātija. Tai ir arī tendence pašai sevi "barot". Taču šajā gadījumā ir līdzīgi kā ar mājām – laiku pa laikam ir prātīgi pārcelties, tad rodas iespēja tikt vaļā no vecām, liekām mantām," darba grupas izveidošanu pamato zvērināts advokāts.

Šobrīd gan uzņēmēji, gan privātpersonas sūdzas par birokrātijas apjomu visā projektēšanas, būvniecības procesā, kas ir garš un smagnējs, kā arī par to, ka, nopērkot īpašumu, nevar īsti paredzēt, ar kādiem pārsteigumiem nāksies saskarties, viņš atzīst.

"Lietuvā ātrākais termiņš no īpašuma nopirkšanas līdz lāpstas duršanai zemē ir aptuveni gads, Latvijā tie ir vismaz divarpus gadi. Tas nozīmē, ka ilgi ir iesaldēta nauda, viss notiek lēnāk," uzsver

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!