Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien pieņēma četrus ar Eiropas Savienības (ES) elektroenerģijas tirgu saistītus likumprojektus, tā noslēdzot darbu pie "Tīru enerģiju ikvienam Eiropā" likumprojektu paketes, informēja EP.

Vienošanās par "Elektroenerģijas iekšējo tirgu" tika apstiprināta, 544 deputātiem balsojot "par", 76 – "pret" un 40 deputātiem atturoties. Vienošanās par "Elektroenerģijas iekšējā tirgus kopīgajiem noteikumiem" tika pieņemta ar 551 balsi "par", 72 – "pret" un 37 deputātiem atturoties. Vienošanās vēl oficiāli jāapstiprina ES ministriem. Tā stāsies spēkā pēc publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī.

Neformālu vienošanos ar dalībvalstu ministriem EP deputāti bija panākuši jau pagājušā gada nogalē.

Kā skaidro EP, jaunie noteikumi ļaus patērētājiem visā Eiropā izmantot viedos skaitītājus, dinamisku cenu noteikšanas sistēmu un dos tiesības bez maksas trīs nedēļu laikā nomainīt elektroenerģijas piegādātāju, bet no 2026. gada – 24 stundu laikā.

Tāpat paredzēts, ka ES dalībvalstis varēs izveidot pagaidu cenu regulēšanas mehānismus, lai atbalstītu enerģētiski nabadzīgas mājsaimniecības, skaidro EP, norādot gan, ka lielākas rūpes par enerģētiskās nabadzības novēršanu tomēr būtu jāuzņemas sociālās drošības sistēmām.

Viens no jauno noteikumu galvenajiem mērķiem ir elektroenerģijas pārrobežu tirdzniecības veicināšana. Vismaz 70% pārdotās enerģijas būtu jānodrošina iespēja brīvi šķērsot valstu robežas, lai tā tuvotos ES mērķim līdz 2030. gadam enerģijas patēriņa bilancē nodrošināt 32% atjaunojamo resursu īpatsvaru, skaidro EP.

ES noteikumi pašlaik atļauj noteiktās situācijās subsidēt ogļu elektrostaciju darbību, bet jaunie noteikumi šīs iespējas ierobežos. Noteikumi spēkā stāšanās brīdī attieksies uz visām jaunajām ogļu elektrostacijām, bet no 2025. gada – uz esošajām spēkstacijām. Noteikumi neattieksies uz līgumiem par valsts atbalstu, kas noslēgti līdz 2019. gada 31. decembrim, skaidro EP.

Savukārt noteikumi elektroenerģijas nozares gatavībai neparedzētām situācijām tika apstiprināti ar 569 balsīm "par", 61 "pret'' un 34 deputātiem atturoties. Kā skaidro EP, to mērķis ir pasargāt iedzīvotājus no pēkšņiem piegādes pārtraukumiem, proti, dalībvalstīm būs jāvērtē elektrības deficīta riski un jāsadarbojas ar sava reģiona valstīm.

Turpretim, lai nodrošinātu labāku ES elektroenerģijas tirgus regulējumu, paredzēts ar jaunajiem noteikumiem paplašināt Energoregulatoru sadarbības aģentūras (ACER) pilnvaras, informē EP. Šie noteikumi tika apstiprināti ar 558 balsīm "par", 75 "pret" un 31 deputātam atturoties.

Piedalies vadošo Eiropas mediju organizētajā projektā "Eiropa runā"! Eiropas lielo informācijas burbuļu saplēšana, kurā iespējams piedalīties arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam!
Sīkāk par projektu šeit.
Aizpildi anketu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!