Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna tagad ir Eiropas Savienības (ES) lielākais tirdzniecības partneris, apsteidzot ASV 2020. gadā, vēsta "BBC".

Tirdzniecība starp Ķīnu un ES pērn veidojusi 709 miljardus ASV dolāru, savukārt starp ASV un ES – 671 miljardu ASV dolāru.

Lai arī Ķīnas ekonomika pandēmijas dēļ smagi cieta gada pirmajā ceturksnī, tās ekonomikas atveseļošanās vēlāk veicināja pieprasījumu pēc ES precēm.

Ķīna bija vienīgā lielā globālā ekonomika, kas 2020. gadā piedzīvoja izaugsmi, kas rezultējies pieprasījumā pēc Eiropā ražotajām automašīnām un luksusa precēm.

Tikmēr Ķīnas eksports uz Eiropu guva labumu no spēcīgā pieprasījuma pēc medicīnas iekārtām un elektronikas.

"2020. gadā Ķīna bija galvenais ES partneris. Šis rezultāts bija saistīts ar importa (+ 5,6%) un eksporta (+ 2,2%) pieaugumu," informē ES statistikas birojs "Eurostat".

Šie skaitļi ir līdzīgi Ķīnas oficiālajiem datiem, kas publicēti janvārī, un tie liecina, ka tirdzniecība ar ES pieauga par 5,3% līdz 696,4 miljardiem ASV dolāru 2020. gadā.

Arī ES tirdzniecības deficīts ar Ķīnu palielinājās no 199 miljardiem ASV dolāru līdz 219 miljardiem ASV dolāru saskaņā ar pirmdien publiskotajiem "Eurostat" datiem.

Lai gan ASV un Lielbritānija joprojām ir ES lielākie eksporta tirgi, tirdzniecība ar abām valstīm ievērojami samazinājās, liecina statistika.

"Tirdzniecībā ar Amerikas Savienotajām Valstīm bija vērojams būtisks importa (-13,2%) un eksporta (-8,2%) kritums," informējis "Eurostat". Transatlantisko tirdzniecību ir ietekmējuši savstarpējie strīdi, kuru rezultātā ir ieviesti tarifi tēraudam un tādiem izstrādājumiem kā franču konjaks vai amerikāņu "Harley-Davidson" motocikli.

2020. gadā ASV tirdzniecības apjoms ar ES bija 671 miljards ASV dolāru, salīdzinot ar 746 miljardiem ASV dolāru iepriekšējā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!