Foto: Europa.eu

Pirmdien, 22. jūnijā, Lietuvas komerciālo plašsaziņas līdzekļu pārstāvji iesniedza sūdzību Eiropas Komisijai (EK) par valsts nacionālās raidorganizācijas LRT finansēšanas kārtību, kas, viņuprāt, kropļo godīgu tirgus konkurenci, vēsta portāls "Delfi.lt".

Starp sūdzības autoriem ietilpst Lietuvas Interneta plašsaziņas līdzekļu asociācija, kuras biedri ir ziņu portāli "delfi.lt", "15min.lt", "lrytas.lt", kā arī uzņēmums "All Media Lithuania", kas Lietuvā pārvalda "TV3" televīzijas kanālu.

Sūdzības iesniedzēji apgalvo, ka LRT finansēšanas noteikumi pārkāpj Eiropas Savienības tiesību aktus, jo tie nav saskaņoti ar EK kā valsts atbalsts.

Komerciālo plašsaziņas līdzekļi norāda, ka raidorganizācijai no valsts budžeta piešķirtais finansējums nav bijis saistīts ar izmaksām, kas izriet no tās misijas veikšanas. Vienlaikus viņi uzsver nepietiekamu ienākumu un izdevumu kontroli, kā arī pauž bažas, ka valsts finansējums kropļo konkurenci, ņemot vērā, ka LRT pārņem privāto tirgus dalībnieku auditoriju.

Viņu ieskatā valsts finansējums kropļo konkurenci, ņemot vērā, ka LRT pārņem privāto tirgus dalībnieku auditoriju. Tāpat sūdzības autori akcentē konkurences kropļošanu reklāmas, satura un darba tirgū.

LRT 2020. gada budžets pārsniedz 46 miljonus eiro, kas atbilstoši nacionālās raidorganizācijas finansēšanas kārtībai tiek aprēķināts automātiski, par pamatu ņemot ieņēmumus no iedzīvotāju ienākumu nodokļa un akcīzes nodokļiem.

"Atvēlot finansējumu LRT, Lietuvai nav izdevies novērst konkurenci starp LRT internetā pārraidīto saturu un komerciālo plašsaziņas līdzekļu piedāvāto saturu," norādīja sūdzības iesniedzējus pārstāvošais jurists.

Viņš arī atzīmēja saiknes neesamību starp valsts finansējuma apmēru un raidorganizācijas izmaksām, kā arī to, ka nepastāv neatkarīgs un efektīvs izmaksu kontroles mehānisms.

Savukārt Interneta mediju asociācijas vadītājs akcentēja, ka raidorganizācijas likumdošanā LRT nav uzdots pienākums attīstīt un uzturēt interneta portālu. Tomēr LRT vienpusēji pieņēma lēmumu ieguldītai tai atvēlēto valsts finansējumu šī segmenta attīstībā, kas lielā mērā atbilstot komerciālo plašsaziņas līdzekļu piedāvātajam saturam.

Sūdzības iesniedzēji arī atgādina par līdzīgām lietām, kas pēdējos gados ierosinātas Eiropas Savienībā. Piemēram, par nelikumīgu 77 miljonu eiro valsts līdzekļu piešķiršanu Nīderlandes nacionālajai raidorganizācijai, kā arī finansēšanas nosacījumu maiņa pēc EK pieprasījuma Francijā, Itālijā, Spānijā un citās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!