Foto: stock.xchng

Eiropas Komisija (EK) spers bezprecedenta soli un atvilks no Polijai asignētā Eiropas Savienības (ES) finansējuma naudu, lai segtu 15 miljonu eiro naudassodu, kas Varšavai piespriests par atteikšanos slēgt ogļraktuvi.

EK informējusi Varšavu par šo soli, kas tiks īstenots nākamnedēļ, sacīja EK pārstāvis sakariem ar presi Balāžs Ujvāri. Polija paziņoja, ka izmantos visus juridiskos līdzekļus, lai apstrīdētu EK lēmumu.

ES Tiesa septembrī Polijai noteica naudassodu 500 tūkst. eiro dienā par atteikšanos pakļauties prasībai un slēgt Turovas ogļraktuvi.

Polijas kaimiņvalstis Čehija un Vācija bija sūdzējušās par kaitējumu videi, ko rada šī ogļraktuve, ietekmējot gruntsūdeņu līmeni, kā arī radot putekļus un troksni.

Polija pagājušajā nedēļā parakstīja vienošanos ar Čehiju, lai izbeigtu strīdu ap raktuvi, bet ar to nav dzēsts ES Tiesas naudassods, ko Varšava konsekventi atsakās maksāt.

Ujvāri sacīja, ka summa sedz posmu no 20.septembra līdz 19.oktobrim un tiks ieturēta no Polijas ES finansējuma.

Ieturot ES finansējumu, "komisija pilda savas juridiskās saistības iekasēt tiesas uzliktos finanšu sodus", skaidroja Ujvāri.

Polijai ES Tiesa piespriedusi arī vēl citu naudassodu - miljonu eiro dienā par atteikšanos apturēt Augstākās tiesas Disciplinārlietu palātas darbu, kas izsaukusi Briseles iebildumus.

Arī šajā lietā EK brīdinājusi, ka tā naudassodu ieturēs no Polijas ES finansējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!