Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) otrdien, 13. oktobrī, atļāva Eiropas Savienībai (ES) noteikt muitas tarifus ASV precēm četru miljardu dolāru (3,4 miljardu eiro) vērtībā saistībā ar zaudējumiem, ko nodarījusi ASV sniegtā valsts palīdzība aviobūvniekam "Boeing".

Gaidāms, ka ES noteiks muitas tarifus no ASV importētajām lidmašīnām, traktoriem, saldajiem kartupeļiem, zemesriekstiem, saldētajai apelsīnu sulai, tabakai, kečupam un Klusā okeāna lašiem.

Jau ziņots, ka pagājušā gada oktobrī PTO atļāva ASV noteikt muitas tarifus ES precēm 7,5 miljardu dolāru (6,4 miljardu eiro) vērtībā saistībā ar zaudējumiem, ko nodarījusi valsts palīdzība Eiropas lidmašīnu ražotājam "Airbus".

Pēc šī lēmuma ASV noteica 25% muitas tarifus ES ražotajam vīnam, sieram un olīveļļai. "Airbus" ražotajām lidmašīnām šogad martā muitas tarifi tika paaugstināti no 10 līdz 15%.

Briseles un Vašingtonas nesaskaņas par subsīdijām lidmašīnu ražotājiem ilgst jau gadiem ilgi. ASV ir neapmierinātas ar subsīdijām Eiropas uzņēmumam "Airbus", bet ES - ar subsīdijām amerikāņu kompānijai "Boeing".

Otrdien pēc PTO lēmuma paziņošanas Eiropas Komisijas viceprezidents un ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis ierosināja abās pusēm atteikties no muitas tarifiem, kurus saistībā ar atbalstu lidmašīnu ražotājiem atļāvusi noteikt PTO.

Dombrovskis norādījis, ka dod priekšroku tam, lai "vienošanās ar ASV tiktu panākta sarunās, izvairoties no pasākumiem un pretpasākumiem, kas nodara kaitējumu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!