Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apdrošinātāji var piedzīvot 2-3 miljardu ASV dolāru zaudējumus, ja tiks atceltas šogad plānotās Tokijas olimpiskās spēles. Tās būs lielākās jebkad izmaksātās atlīdzības apdrošināšanas pasākumu atcelšanas nozarē, vēsta "Reuters".

Līdz spēļu sākumam atlikuši mazāk nekā seši mēneši, un šonedēļ notiks Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) valdes sanāksme, kuras darba kārtībā ir spēļu norise. SOK, kas tiksies attālināti, atrodas līdzīgā situācijā kā pagājušā gada martā, kad tā atlika spēles par 12 mēnešiem Covid-19 pandēmijas dēļ. Lielākajā daļā Japānas pašlaik izsludināta ārkārtējā situācijā, jo vērojams trešais Covid-19 izplatības vilnis. SOK un Japānas organizatori uzskata, ka vēl vienu reizi spēles atlikt nevar. Tāpēc šķiet, ka spēles drīzāk būtu jāatceļ, nevis atkal jāatliek, ja šovasar nevarēs noorganizēt spēles Tokijā.

Pandēmijas dēļ pasākumu atcelšanas apdrošinātājiem ir bijis grūts gads, jo festivāli, konferences un sporta pasākumi ir atlikti vai atcelti visā pasaulē. Brokeru uzņēmums "Howden" lēš, ka Covid-19 dēļ pasākumu atcelšana apdrošinātājiem radījusi zaudējumus 5-6 miljardu dolāru apmērā. Taču olimpiādes atcelšana radītu milzīgus zaudējumus.

Analītiķi lēš, ka Tokijas olimpiskās spēles ir apdrošinātas aptuveni divu miljardu ASV dolāru apmērā, kā arī vēl ir 600 miljoni dolāru par viesmīlības servisiem. SOK apdrošina drošības pakalpojumus par 800 miljoniem dolāru katrās vasaras spēlēs, kas sedz lielāko daļu no aptuveni viena miljarda dolāru ieguldījumu, ko tā iegulda katrā spēļu pilsētā. Turklāt Tokijas vietējā organizācijas komiteja ir iegādājusies papildu polisi, kas tiek lēsta aptuveni 650 miljonu dolāru apmērā. Arī raidorganizācijas ir apdrošinātas par lielām summām. "TV kanāliem, sponsoriem, profesionālām sporta komandām, izklaidētājiem un citām organizācijām varētu būt pasākumu atcelšanas polises, kas aizsargā viņu intereses Olimpiskajās spēlēs," vērtē "NFP Sports and Entertainment Group" vadītāja Lī Anna Rosi.

Šādas polises tradicionāli tiek pirktas vairākus gadus iepriekš, un tādējādi, visdrīzāk, tās ietver pasākumu atcelšanas risku infekcijas slimību dēļ. Pasākumu atcelšanas polisēs, kas iegādātas pagājušajā gadā, šāds segums netiek iekļauts.

Daudzas organizācijas, kas piedalās Olimpiskajās spēlēs, būtu varējušas pieprasīt daļu izmaksu saistībā ar spēļu atlikšanu pagājušā gada, piemēram, attiecībā uz darba vietu nodrošināšanu vai mārketinga brošūru atkārtotu drukāšanu. Tomēr brokeri prognozē, ka visi pagājušajā gadā veiktie maksājumi par atlikšanu būs mazāki nekā šogad par atceltajiem pasākumiem.

Londonas apdrošinātājs "Lloyd 's" ir to starpā, kas aktīvi darbojas pasākumu atcelšanas tirgū, kopā ar starptautiskajiem apdrošinātājiem un globālajiem pārapdrošinātājiem, piemēram, "Munich Re" un "Swiss Re". "Munich Re" ir 500 miljonu dolāru ekspozīcija Tokijas Olimpiskajās spēlēs, aģentūrai "Reuters" iepriekš pastāstīja avots. "Munich Re" atteicās komentēt. Savukārt "Swiss Re" ekspozīcija ir 250 miljoni dolāru, pērn atklāja kompānijas galvenais finansists Džons Deisijs (John Dacey). Vācijas apdrošinātājs "Allianz" ir parakstījis astoņu gadu apdrošināšanas līgumu ar SOK, kas stājās spēkā šomēnes, ietverot ziemas un vasaras spēles, tostarp vasaras spēles Parīzē 2024. gadā un Losandželosā 2028. gadā. Ņemot vērā to, cik gadus iepriekš tiek iegādātas polises, Parīzes spēlēm, visticamāk, arī ir iekļauts pārcelšanas vai atcelšanas risks infekcijas slimību dēļ, vērtē brokeri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!