Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) brīdinājusi uzņēmēju Īlonu Masku, ka pēc Hamas uzbrukuma Izraēlai viņam piederošais sociālais tīkls "X" tiek izmantots dezinformācijas izplatīšanai, vēsta BBC.

Bloka iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons vēstulē, kas publicēta arī sociālajā tīklā "X" (agrāk bija pazīstams kā "Twitter"), norāda, ka "vardarbīgs un teroristisks saturs" nav izņemts, neraugoties uz brīdinājumiem, kā to prasa ES tiesību akti.

Savukārt Masks, uz to atbildot, apgalvojis, ka viņa uzņēmums ir rīkojies, tostarp likvidējis jaunizveidotos ar Hamas saistītos kontus. Tāpat viņš lūdzis ES uzskaitīt iespējamos pārkāpumus.

Bretons nav sniedzis sīkāku informāciju par dezinformāciju, uz kuru viņš atsaucas savā vēstulē Maskam, tomēr norādījis, ka sociālajā tīklā ir plaši izplatīti neīstu attēlu un faktu gadījumi.

"Tāpēc aicinu jūs steidzami nodrošināt, lai jūsu sistēmas būtu efektīvas, un ziņot manai komandai par veiktajiem krīzes pasākumiem," viņš aicina vēstulē.

Vēstule nosūtīta dažas dienas pēc tam, kad palestīniešu kaujinieku grupējums Hamas sāka uzbrukumu Izraēlai, nogalinot simtiem iedzīvotāju un sagūstot desmitiem ķīlnieku. Atbildot uz to, Izraēlas spēki ir sākuši raķešu triecienus Gazas joslai, kuros nogalināti vairāk nekā 900 cilvēku.

ES Digitālo pakalpojumu akts ir izstrādāts, lai aizsargātu lielo tehnoloģiju platformu lietotājus. Par tā neievērošanu ES var tikt uzlikts naudas sods līdz pat 6% apmērā no uzņēmuma globālā apgrozījuma vai pat apturēta pakalpojuma sniegšana.

Masks likvidēja "Twitter" Uzticības un drošības padomi neilgi pēc uzņēmuma iegādes 2022. gadā. Brīvprātīgo padome, kas tika izveidota 2016. gadā, konsultēja tādos jautājumos kā vardarbība pret bērniem un naida runa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!