Foto: DELFI

Igaunijas energoapgādes un ražošanas uzņēmums "Eesti Energia" pērn guvis 160 miljonu eiro tīro peļņu, kas ir divas reizes lielāka nekā iepriekšēja gadā, bet tā Latvijas meitas uzņēmuma klientu skaits audzis par trešdaļu, informē kompānija.

"Eesti Energia" 2013. gadā par 13% palielināja saražotās elektroenerģijas apjomu, bet degslānekļa eļļas ieguvē sasniegti augstākie rādītāji kompānijas pastāvēšanas vēsturē.

Uzņēmuma apgrozījums bija 966 miljoni eiro, kas ir par 18% lielāks nekā gadu iepriekš.

Latvijā "Enefit" biznesa klientu skaits sasniedzis 1760.

Igaunijas kompānijas peļņa pirms nodokļu un citiem atskaitījumiem bija 310 miljoni eiro, kas bija par 11,5% vairāk neka 2012.gadā. Pērn uzstādīts jauns elektroenerģijas ražošanas apjoma rekords, gada laikā saražojot 11 TWh elektroenerģijas, kas ir par 13% vairāk nekā gadu iepriekš.

Tāpat arī degslānekļa eļļas ieguvē sasniegts visā kompānijas pastāvēšanas vēsturē lielākais apjoms - 208 000 tonnas.

Kompānijas peļņas kāpumu, galvenokārt, ietekmēja elektroenerģijas ražošanas apjomu pieaugums, ko veicināja elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenu palielināšanās, skaidro kompānija. Visu 2013. gadu vairumtirdzniecības cenas salīdzinājumā ar pēdējiem gadiem saglabājās augstas, jo Skandināvijas hidrorezervuāros ūdens līmenis bija par gandrīz 20% zemāks nekā ierasts.

Tomēr pērnā gada vidū notikušās izmaiņas elektroenerģijas pārrobežu pārvades izmaksu noteikšanas kārtībā, radīja neprognozētu šo izmaksu kāpumu, nodarot "Eesti Energia" grupai kopējos zaudējumus Latvijā un Lietuvā 13 miljonu eiro apmērā. Uzņēmums uzskata, ka Baltijas pārvades sistēmas operatoru ieviestās izmaiņas pārvades jaudu noteikšanā pārkāpj Eiropas Savienības likumdošanu, tādēļ Igaunijas kompānija ir vērsusies Eiropas Komisijā. Tāpat "Eesti Energia" ir pieprasījusi Igaunijas pārvades sistēmas operatoram "Elering" kompensēt radītos zaudējumus 9 miljonu eiro apmērā.

"Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers norāda, ka aizvadītajā gadā piepildījās viens no tirgotājiem negatīvākajiem pārvades izmaksu scenārijiem uz Latvijas un Igaunijas robežas: "Pirmo pusgadu iezīmēja strauja izaugsme un uzņēmēju intereses kāpums par atvērto tirgu. Turpretim gada otrajā pusē guvām pierādījumus tam, ka mūsu reģionā tirgus cenu līmeņa noteikšanā galvenā loma ir pārvades sistēmas operatoriem, kuri nosaka tirdzniecībai pieejamās jaudas un to piešķiršanas principus. Līdz ar "NordPool SPOT" biržas Latvijas cenu zonas atvēršanu tika mainīta sistēma, kas nosaka izdevumus par elektroenerģijas pārvadīšanu no Igaunijas uz Latviju. Baltijas lielāko elektroenerģijas tirgotāju vairāk kā gada garumā izteiktie vairākkārtējie lūgumi atrisināt draudošo situāciju, nevainagojās panākumiem. Šo notikumu rezultātā oktobrī "Enefit" pārtrauca jaunu fiksētas cenas līgumu slēgšanu Latvijā. Pašlaik "Enefit" biznesa klientiem piedāvā dažādus nišas produktus."

AS "Eesti Energia" ir Igaunijas valstij piederošs uzņēmums, kas pārvalda degslānekļa ieguvi un elektroenerģijas ražošanu. "Eesti Energia" darbojas Baltijas valstīs, Jordānijā un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!