Foto: F64
Ekonomikas policija otrdienas rītā veikusi kopumā 14 kratīšanas finanšu grūtībās nonākušajā uzņēmumā AS "Liepājas metalurgs" (LM), kā arī vēl vairākās citās vietās. LM vadība gan norāda, ka ir neizpratnē par notikušo.

Otrdien lietā notiek pratināšanas, tomēr nedz aizturēto nedz aizdomās turamo personu pagaidām nav, žurnālistiem sacīja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermanis.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka iespējams nopratināts tiek uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs. Lietā iesaistītās puses portālam "Delfi" pastāstīja, ka Terentjevu otrdien aizvedusi policija.

Kratīšanas uzņēmuma akcionāru un amatpersonu dzīves un darbavietās otrdien bijušas Rīgā - uzņēmuma LM pārstāvniecībā, kā arī Liepājā un Jūrmalā, taču to, cik personas kratīšanām bijušas pakļautas, Gudermanis neatklāja.

Personas, pie kurām kratīšanas bijušas, no kratīšanas vietām arī vestas uz pratināšanu.

Gudermanis arī apliecināja, ka kratīšanās piedalījusies pretterorisma vienība "Omega" un tikuši izņemti datori, dažādi dokumenti un citas lietas. "Omega" gan kratīšanās neesot piedalījusies tāpēc, lai šādā veidā "radītu šovu", bet gan lai novērstu iespējamos mēģinājumus iznīcināt lietiskos pierādījumus.

Gudermanis gan atzina, ka neviena persona nav mēģinājusi likumsargiem pretoties.

Gudermanis arī apliecināja, ka kratīšana ir saistīta ar LM mazākuma akcionāra Kirova Lipmana pilnvarotās personas Mārtiņa Krieķa pērnā gada augusta iesniegumu policijai, pēc kura sākts kriminālprocess.

Policijai ir aizdomas par noziedzīgām darbībām, kas notikušas ilgākā laika periodā. To, kāpēc tieši tagad notikušas kratīšanas un personas tiek pratinātas tieši tagad, lai gan kriminālprocess sākts krietnu laiku iepriekš, Gudermanis nekonkretizēja, vien uzsvēra, ka visas procesuālās darbības akceptējusi tiesa.

To, ka šajā LM lietā varētu būt iesaistīts arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Gudermanis žurnālistiem ne apstiprināja, ne noliedza. 

Viņš pastāstīja, ka izmeklēšanas gaitā notikusi sadarbība arī ar citām valstīm. Ar ārvalstīm policija paredzējusi sadarboties arī turpmāk, taču netiek atklāts, ar kurām valstīm šī sadarbība tiek īstenota.

Policija arī neatklāj, vai šajā kriminālprocesā kādai personai varētu būt piemērots cietušā statuss, taču uzsver, ka aizdomās turētā statuss nevienam nav nav piemērots.

Savukārt "Liepājas metalurgs" paziņojumā medijiem otrdienas pēcpusdienā uzsver, ka "pilnībā nav saprotami, izskaidrojami un šķiet aizdomīgi šodien pielietotie soļi, metodes un forma, jo uzņēmuma vadība līdz pat šīs dienas rītam ir sadarbojusies un sniegusi visu informāciju, neviens no uzņēmuma vadības nav pametis valsti un neslēpjas, līdz ar ko vispār nav saprotams, kāpēc šodienas kratīšanā ir tikusi piesaistīta pretterorisma vienība "Omega"".

"Liepājas metalurgs" vadības ieskatā šīs darbības ir bijušas tikai un vienīgi ar mērķi sacelt ažiotāžu, graut uzņēmuma reputāciju sadarbības partneru acīs, diskreditēt vienu no Latvijas lielākajiem nodokļu maksātājiem un darba vietu nodrošinātājiem, kas pēc mūsu domām ir politisks pasūtījums, ar mērķi – sagraut pilnībā uzņēmumu, norādīts paziņojumā.

"Visbeidzot izsakām nožēlu, ka mūsu valstī strīds starp diviem komercsabiedrības akcionāriem tiek risināts, izmantojot tiesību aizsardzības iestāžu neadekvātas metodes, par ko atvainojamies visiem uzņēmuma partneriem, darbiniekiem un citām iesaistītajām personām," uzsver uzņēmuma vadība.

Jau vēstīts, ka kratīšanas otrdien notikušas vairāku uzņēmuma akcionāru mājās, arī uzņēmuma galvenās ekonomistes Benitas Imbovicas īpašumā, iepriekš apliecināja avoti.

Savukārt LM vadība apliecina, ka pēc Valsts policijas Galvenās kriminālpārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļas jaunākā inspektora D. Mežavilka ierosinājuma ir veikta kratīšana LM vadības dzīves vietās un darba kabinetos, portālam "Delfi" sacīja uzņēmuma sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Simona Laiveniece.

"Kratīšanas tika veiktas Kriminālprocesa Nr. 11816013112 ietvaros, kas tika ierosināts 2012. gada 21. augustā pēc mazākuma akcionāra Kirova Lipmana pilnvarotās personas Mārtiņa Krieķa iesnieguma," norādīja Laiveniece.

Policija apliecina, ka kratīšanas ir saistītas ar pērn 21.augustā sākto kriminālprocesu, kas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē sākts par iespējamu piesavināšanos un dienesta pilnvaru pārsniegšanu saistībā ar uzņēmumu.

Kriminālprocess sākts par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un pārsniegšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā un par piesavināšanos, ja tā izdarīta lielā apmērā. Likums kā sodu par pilnvaru pārsniegšanu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz tim gadiem, bet par piesavināšanos paredzēts cietumsods uz laiku līdz 10 gadiem. Kā papildsods paredzēta arī mantas konfiskācija.

LM mazākuma akcionārs Lipmans "Delfi" teica, ka viņam par kratīšanu LM otrdien paziņojis uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs.

"Tīri cilvēciski man viņa ir žēl, jo viņš jau darīja tikai to, ko viņam lika Zaharjins, no kura "Liepājas metalurgā" visi baidās," teica Lipmans.

Viņš pagaidām atturas prognozēt, vai, veicot kratīšanas LM telpās un uzņēmuma vadošo amatpersonu dzīvesvietās, būs izdevies atrast kādus pierādījumus par pretlikumīgu darbību veikšanu. "Bet ne jau velti Zaharjins bija gatavs atdot savas akcijas par latu, lai tikai tā izmeklēšana tiktu pārtraukta," sacīja Lipmans.

Viņš "Delfi" arī informēja, ka pirmdien, 13. maijā "Liepājas metalurgs" pēkšķi sasaucis uzņēmuma padomes sēdi, kurā klātesošie informēti par uzņēmuma darbības rezultātiem 2012.gadā. Nekādus lēmumus gan padomes sēdē neesot izdevies pienākt, apgalvoja Lipmans.

Lipmans, kurš jau ilgstoši konfliktē ar pārējiem "Liepājas metalurga" akcionāriem un ir vienīgais, kurš absolūti noraidījis kreditoru kluba piesaistītā konsultanta "Prudentia Advisors" piedāvājumu pārdot uzņēmuma akcijas par 1 latu, ir pārliecināts, ka padomes sēde apzināti sasaukta 13. maijā.

"Viņi bija pārliecināti, ka es būšu Pasaules hokeja čempionātā Helsinkos un bija šokā, kad es ierados," apgalvo Lipmans.

Kā iepriekš vēstīja "TV3" raidījums "Nekā personīga", grūtībās nonākušais metalurģijas milzis LM valstij aiz muguras pārskaitījis 4,6 miljonus eiro kādā krimināllietā par krāpšanos ar nodokļiem iesaistītai Lietuvas firmai "Torlina", kuras vadītāji iepriekš bija arestēti par krāpšanos metāla tirgū. Lietuvas ģenerālprokuratūra lietu, kas saistīta ar "Torlinu" un LM pašlaik izmeklē un atzīst, ka tā ir sarežģīta un ar garu vēsturi.

Saistībā ar LM notiekot arī informācijas apmaiņa starp likumsargiem Lietuvā, Polijā un Latvijā. Interese esot arī Latvijas Valsts ieņēmumu dienestā.

Jau ziņots, ka grūtībās nonākušā metalurģijas uzņēmuma LM akcionārs Kirovs Lipmans pilnībā noraida piesaistītā konsultanta "Prudentia" un uzņēmuma kreditoru izteikto piedāvājumu pārdot faktiski visas viņam piederošās akcijas par simbolisku cenu - 1 latu.

Savukārt pārējie divi uzņēmuma lielākie akcionāri - Sergejs Zaharjins un Iļja Segals - pauduši "konceptuālu" piekrišanu piedāvājumam nodot sev piederošās uzņēmuma akcijas kreditoriem.

Grūtībās nonākušais metalurģijas milzis LM apturējis savu pamatražošanu un sācis darbinieku atlaišanu. Savukārt valdība nolēmusi izveidot īpašu darba grupu situācijas uzņēmumā labākai koordinēšanai.

Iepriekš tika atzīts, ka, lai valdība iesaistītos LM glābšanā, uzņēmumam jānodrošina piecas darbības - akcionāriem jāpiedalās ar saviem līdzekļiem, uzņēmumam jāiepērk metāllūžņi Baltijā, kas nodrošinātu zemākas iepirkumu cenas, kā arī pašam jāveic maksājums Itālijas bankai "UniCredit S.p.A. 1,2 miljonu latu apmērā. Tāpat LM jāapstiprina pa jaunam uzņēmuma valde un beidzot jāizstrādā dzīvotspējīgs biznesa plāns.

LM iepriekš apstiprināja faktu, ka uzņēmumā tiek plānots samazināt strādājošo skaitu par 8 - 10%. Kompānija arī atklāj, ka šī gada pirmajā ceturksnī tērauda ražošanu organizējusi ar 73% noslodzi un velmējumu ražošanu ar 75% noslodzi, bet 2013.gada aprīlī tēraudu un velmējumus plānots ražot tikai ar 30% jaudu.

Investori grūtībās nonākušajam metalurģijas milzim "Liepājas metalurgs" patlaban tiek meklēti Stambulā, Londonā un Milānā. Uz šīm pilsētām aprīļa sākumā devās uzņēmuma akcionāri Sergejs Zaharjins un Ilja Segals, bet par konkrētiem sarunu rezultātiem vēl netiek ziņots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!