Foto: LETA

Darba devēji uzskata, ka darbaspēka nodokļi ir jāsamazina pirmkārt, tāpēc pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanas iespēju var izskatīt tikai kopā ar šo nodokļu samazinājumu, piektdien pēc Reformu vadības grupas sēdes žurnālistiem teica Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

Pēc viņas teiktā, Finanšu ministrijas (FM) piedāvātais iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazinājums par vienu procentpunktu no 25% līdz 24% radītu visai mazu ietekmi lēmumu pieņemšanā, tāpēc arī par to notiek diskusijas.

Komentējot šodienas sēdi, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš norādīja, ka organizāciju vairāk interesē, lai nodokļu samazināšanas kontekstā Latvijas uzņēmēji kļūtu konkurētspējīgi gan Baltijas kontekstā, gan vispār. Arī viņš izteica cerību, ka paralēli notiks gan PVN samazināšana, gan darbaspēka nodokļu samazināšana, jo patlaban darbaspēka nodokļu slogs Latvijā ir lielāks nekā citās Baltijas valstīs.

Viņš arī norādīja, ka pašreizējā situācija ir krietni patīkamāka nekā pirms kāda laika, kad tika runāts par to, kādus nodokļus pacelt un kādus izdevumus vēl samazināt. "Tas ir liels panākums," vērtēja Endziņš.

"Ļoti svarīgi, ka varam precīzi iedot solījumu un redzējumu, ka arī uzņēmēji - gan vietējie, gan investori - redz, ka Latvija iet uz redzamu darbaspēka nodokļu samazināšanu. Tas būs ļoti labs signāls gan vietējiem uzņēmumiem palikt, gan ārzemju uzņēmumiem investēt Latvijā," norādīja LTRK pārstāvis.

Reformu vadības grupā piedalās pārstāvji no Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Finanšu ministrijas, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas, LDDK, Latvijas Pašvaldību savienības, LTRK un Valsts kancelejas.

Kā ziņots, FM rosina PVN likmi samazināt no šā gada 1.jūlija no 22% līdz 21%. Sagaidāms, ka šāds solis būtiski samazinās inflāciju - par 0,5 procentpunktiem.

Savukārt IIN 2013.gada 1.janvārī FM rosināja samazināt no 25% līdz 24%, nākamajos gados samazinājumu turpinot, iespējams, pat straujāku, tādējādi trīs gadu laikā IIN samazinot līdz 20%. FM arī rosināja no nākamā gada neapliekamo minimumu palielināt no 45 līdz 60 latiem.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc Reformu vadības grupas sēdes atzina, ka piektdien sēdē konceptuāli panākta vienošanās par ierosinātajām nodokļu izmaiņām, taču saistībā ar jautājumu par IIN, neapliekamo minimumu un atvieglojumiem par apgādājamajiem vēl būs jādiskutē.

Premjers minēja, ka IIN varētu pazemināt no 2013.gada 1.janvāra, bet neapliekamo minimumu varētu palielināt no 2013.gada 1.jūlija.

PVN likmes samazināšana no 22% līdz 21% no šā gada 1.jūlija šogad no budžeta prasīs 16,5 miljonus latu, bet nākamgad - 40,5 miljonus latu. Darbaspēka nodokļu ietekme būs atkarīga no tā, kāds scenārijs tiks izvēlēts turpmākajās diskusijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!