Foto: LETA

Lai arī oficiāli Eiropas Komisijas atzinums par Latvijas gatavību pievienoties eirozonai tiks paziņots tikai trešdien, finanšu ministrs Andris Vilks (V) ir pārliecināts, ka tas būs pozitīvs, proti, Latvija tiks uzaicināta kļūt par Eiropas Monetārās savienības dalībvalsti.

"Nespēju iedomāties, kā var neuzņemt valsti, kura izpilda visus rādītājus," uzsver Vilks.

Komentējot laikrakstā "The Financial Times" publicēto informāciju, ka Latvijai tiks aizrādīts par nepieciešamību rūpīgi uzraudzīt nerezidentu noguldījumu ietekmi uz banku sistēmas stabilitāti, Vilks atgādina, ka atsevišķus iebildumus Eiropas Komisija savulaik izteikusi arī citām jaunajām eirozonas valstīm – Igaunijai, Slovēnijai un Slovākijai.

Pēc finanšu ministra domām, pēdējos mēnešos uzvirmojušie brīdinājumi par pārmērīgo nerezidentu noguldījumu īpatsvaru liecina par atsevišķu Rietumeiropā esošu finanšu centru mēģinājumiem novērst uzmanību no pašu problēmām.

"Latvija ir vienīgā ES valsts, kurā jebkurai no bankām tiek piemērota individuālas prasības - jo lielāki nerezidentu noguldījumi, jo augstākas prasības pret likviditāti un kapitāla pietiekamību," sacīja Vilks, kurš uzskata, ka Latvijā ir viena no visstingrāk uzraudzītajām banku sistēmām visā Eiropā.

Viņš arī atgādina, ka dažādas bažas par nerezidentu apkalpošanas biznesa iespējami negatīvo ietekmi uz ekonomisko stabilitāti Latvijā izskan jau kopš 1995. gada, taču līdz šim nevienā no krīzēm nevar vainot satricinājumus, kas saistīti ar šo biznesu.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) trešdien atbalstīs eiro ieviešanu Latvijā, vienlaikus paužot bažu par Krievijas pilsoņu noguldījumiem valsts banku sektorā, vēsta britu finanšu laikraksts "Financial Times", kā rīcībā nonācis EK ziņojuma uzmetums.

Komisija Latvijas uzņemšanu eirozonā raksturo kā iespēju veicināt vienotās valūtas zonas pievilcību, neskatoties uz pieaugošo eirozonas krīzi.

Deviņu lapu lielajā konverģences ziņojumā, par kuru EK trešdien debatēs, komisija pauž bažas par nerezidentu noguldījumu apjomu Latvijas finanšu tirgū

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!