Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kuri nespēj saprast, ko viņi patiesībā vēlas. Vai it kā vēlme ir, bet to nerada iekšēja enerģija, tā vairāk ir pienākuma pēc – paēst, nomazgāties, paskatīties televizoru, pasērfot telefonā. Galvenais kritērijs, ka tā nav patiesā vēlme – tajā nav uguntiņas un tev nerastos labpatika, ja to īstenotu. Lūk, instrukcija, kā trenēt spēju atpazīt savas vēlmes.

To piedāvā psihologs, geštaltterapeits un ķermeniski orientētais terapeits Aleksandrs Volinskis portālā "Psychology journal".

Kāpēc tā notiek

Parasti to ietekmē bērnībā pieņemts lēmums. Kad tu reizi pēc reizes nespēj iegūt kāroto. Vai tevi nosodīja, atstūma vai sodīja par tavām vēlmēm. Vēl viens variants – par tevi pārāk rūpējās vecāki, vai viņi pārāk uztraucās par tevi, vai arī visu zināja tavā vietā – ko tev vajag, turklāt uzstājīgi.

Kāpēc to mainīt

Lai tu justies dzīvs. Lai būtu apmierināts. Lai baudītu to, ko dari. Vispār vēlmes ir viena no galvenajām degvielām uz šīs planētas. Vai pārliecināju?

Pieņemsim, pārliecināju. Ko darīt?

Man tev ir jaunumi – viena laba ziņa, viena slikta.

Sliktā – tu esi trenējies ignorēt savas vēlmes 20, 30, daži pat 40 gadus (nopietns stāžs!). Lai mainītu savu ieradumu, svarīgi kādu periodu visu laiku praktizēt savu vēlmju apzināšanos, ar pāris piegājieniem nepietiks.

Labā ziņa – visi cilvēki, kamēr ir dzīvi, kaut ko vēlas, tāpēc vēlēšanās visiem ir, tikai vajag līdz tām aizklauvēties. Cilvēka smadzenes ir plastiskas un tu vari izveidot jaunu ieradumu, ja sekosi instrukcijai. Parasti kāda jauna ieraduma izveidei vajag aptuveni 30 dienas. Tici man, rezultāts ir tā vērts.

Instrukcija

Foto: Shutterstock

Sagatavošanās: uzstādi telefonā programmu, kura tev atgādinās par praktizēšanos katru stundu. Tam būs piemērots jebkurš taimeris. Programmai jāstrādā visu dienu, no rīta līdz vakaram. Vai var bez tās? Var, tikai tu aizmirsīsi un tas beigsies ar fiasko.

Kad tu dzirdi atgādinājumu, tev ir jāapstājas, jāieklausās savās sajūtās un jāatbild uz trim jautājumi:

  • Kādas ir manas ķermeniskās sajūtas?
  • Ko es jūtu? (jūtas, emocijas, stāvokļi)
  • Ko es tagad vēlos?

Kāpēc tieši tādi jautājumi

Kādas ir manas ķermeniskās sajūtas?

Sajūtas ķermenī vajag apzināties, lai novērstu uzmanību no galvas, kur vairumam cilvēku noris dzīve. Un tad var sajust sevi, nevis idejas par sevi. Ļoti noderīga prakse.

Ko es tagad jūtu?

Jūtas ir svarīgākā dzīves sastāvdaļa. Ja neesi kontaktā ar tām un nevari tās atpazīt, visticamāk arī ar vēlmēs būs grūti tikt skaidrībā. Un vispār – emocionālā intelekta tēma šobrīd tiek pārdota ik uz soļa, bet vispirms vajag apzināties un nosaukt savas jūtas.

Ko es vēlos šobrīd?

Negaidi uzreiz jaungada salūtu vai vienradžu parādi. Sākumā tev vajag iemācīties ievērot pašus vienkāršākos impulsus. Piemēram, tu pamani, ka tev gribas mainīt pozu vai pakustināt plecus. Vai padzerties, vai aiziet uz tualeti (un tu jau to stundu neesi pamanījis). Un tikai, atjaunojot šādu pamata jutīgumu, tu pakāpeniski varēsi iziet līdz sarežģītākām vēlmēm. Svarīgs aspekts – vajag noteikti izdarīt to, ko gribas (protams, likuma ietvaros) un iegūt no tā labsajūtu, kaut nelielu.

Ko dod šāda prakse

Foto: Shutterstock

Tev radīsies divas jaunas prasmes – prasme vērst uzmanību uz sevi un atšķirt signālus (sākumā, iespējams, diezgan vājus), kas vēstī par tavu stāvokli un vēlmēm. Tas ir tas "kontakts ar sevi", par kuru nenorimuši runā psihologi.

Brīdinājums!

Šai praksei ir blakusefekts, par kuru gribu brīdināt. Ja tu sāksi ieklausīties sevī, tu varēsi konstatēt, ka tavā dzīvē notiek kaut kas, kas tevi neapmierina vai – ka tu dari kaut ko, ko nevēlies. Darbā, attiecībās, izklaidē, dzīvesveidā – jebkur. Un tad tev būs jāatbild uz jautājumu – vai esi gatavs kaut ko mainīt? Un vēlmes... – tās taču pēc tam nāksies piepildīt... Cik gan uztraukumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!