Foto: Pexels
Kas veido brīnišķīgu un baudāmu seksuālo pieredzi? Balstoties uz aptauju par šādu pieredzi, klīniskā seksoloģe no Dienvidaustrālija Anisa Varasteha savā mājaslapā "Relate Sexologu" skaidro būtiskos aspektus brīnišķīgas mīlēšanās pieredzes gūšanā.

Pētījumā par seksuālo baudu secināts, ka lieliskai seksuālai pieredzei vajadzīgi sekojošas komponentes:

  1. Pilnībā klātesamība notiekošajā
  2. Pieskaņošanās, sinhronizēšana
  3. Dziļa seksuālā un erotiskā tuvība
  4. Dziļa komunikācija un empātija
  5. Patiesums, autentiskums, pārredzamība
  6. Neaizsargātība un padošanās

Ko nozīmē – būt klātesošam

Pirmā komponente, kas tiek uzsvērta, lai mīlēšanās būtu baudpilna – klātesamība, būšana mirklī. Tā ir sajūta, ka tu patiesi izdzīvo katru mirkli, nevis galvā mal domas par simts un vienu lietu.
Lai tas labāk izdotos, ir ieteicams ikdienā ieviest uzmanības koncentrēšanas prakses. Internetā atrodami daudz rakstu un video par tām.

Viens vienkāršs paņēmiens, ko var izmēģināt tieši seksā, lai koncentrētu uzmanību uz maņām, pievērst katrai maņai uzmanību: sajūti, ko jūt tava āda? Ko tu sasmaržo? Kādas ir garšas? Ko tu dzirdi? Ko tu redzi? Šajā izziņas ceļojumā esi ziņkārīgs un vērīgs, bet nevērtējošs – šis ir labi un tas ir slikti.

Sinhronizēšanās

Nākamā komponente, ko pētījumi nosauc kā būtisku baudpilnā seksā, – pieskaņošanās un sinhronizēšanās ar partneri.

Koncentrē uzmanību uz maņām, pievērs katrai maņai uzmanību: sajūti, ko jūt tava āda? Ko tu sasmaržo? Kādas ir garšas? Ko tu dzirdi? Ko tu redzi?

Tā ir spēja atpazīt, saprast un ieklausīties otra emocionālajā stāvoklī. Emocionālā pieskaņošanās sākas jau bērnībā attiecībās ar vecāku vai galveno aprūpētāju, kurš seko bērna emocionālajām vajadzībām. Ja cilvēkam bijusi pieredze, kad vecāks vai aprūpētājs neatpazīst bērna emocionālās vajadzības, var veidoties nedrošais pieķeršanās stils. Ja bērnībā neesi piedzīvojis pietiekami daudz, ka pieskaņojas tavam emocionālajam stāvoklim, to ierauga un ir pret to empātiski, kā gan var iemācīties un praktizēt emociju saskaņošanu pieaugušās attiecībās?

Tādā gadījumā var sākt atpazīt, nosaukt un pieņemt savas emocijas. Kad jūti kādu savu emocionālo reakciju, apstājies un nosauc to sev. Tad dod atļauju sev just konkrētās emocijas. Katra emocija, ko izjūti, ir derīga, pieņemama un īsta. Kad iemācīsies atpazīt un pieņemt savas emocijas, tu spēsi tās atpazīt un pieņemt arī citos.

Pievērs savu uzmanību tam, kā jūtas tavs partneris. Tie, kuriem ir nedrošās piesaistes stils, nereti vispirms mēģina saprast, ko otrs ar savu uzvedību vēlas no viņa, kādas ir viņa vajadzības un uztraucas par drošību attiecībās.

Mijiedarbībā ar partneri mēģini noteikt emocijas, ko otrs izjūt. Uzdod precizējošus jautājumus, lai saprastu, kas šīs emocijas izraisījis, esi iejūtīgs, pieņemot otra jūtas.

Mīlējoties pamani partnera uzvedību, neverbālās norādes, elpošanu, acu skatienu, skaņas un atbildi tām. Ja neesi pārliecināts, ko otrs jūt, vari pārjautāt, piemēram, "vai tu jūties labi?", "vai vēlies, lai turpinu?".

Dziļa erotiskā tuvība

Vēl viena būtiska komponente baudpilnā seksā ir dziļa seksuālā un erotiskā tuvība. Pētījumā aptaujātie dalībnieki tuvas emocionālās attiecības saistīja arī ar tuvām seksuālajām attiecībām, paskaidrojot, ka vienu no otra īsti nevar atdalīt. Tuvība tika raksturota kā dziļa savstarpējā cieņa un uzticēšanās seksuālajam partnerim.

Spēja ļauties instinktiem un vēlmēm, atbrīvojoties no prāta barjerām, kas varētu traucēt un ļauties.

Neskatoties uz populāru uzskatu, ka intimitāte ir svarīgāka sievietēm, to tomēr kā ļoti būtisku nosauca abu dzimumu pārstāvji. Vai tas tevi pārsteidz? Vai tu tam piekrīti? Padomā par savu brīnišķīgāko seksuālo pieredzi? – vai tajā jums bija dziļa erotiskā un seksuālā tuvība? Vai tā pamatā bija dziļa savstarpējā uzticēšanās un cieņa?

Autentiskums

Nākamais būtiskais aspekts – spēja būt autentiskam un patiesam. Pētījuma dalībnieki to aprakstīja kā spēju būt godīgiem, dalīties savās vēlmēs, fantāzijās un uzticēties seksuālajam partnerim, lai varētu pret otru būt atvērti.

Viņi varēja justies brīvi, daloties ar otru, spēja pieņemt otru, kāds viņš ir.

Vai tu spēj dalīties savās vēlmēs ar partneri? Ja nē, kas tev traucē?

Neaizsargātība

Vēl lielisku seksu veido neaizsargātība un padošanās, spēja būt emocionāli un fiziski kailam otra priekšā. Aptaujātie to aprakstīja kā spēju ļauties instinktiem un vēlmēm, atbrīvojoties no prāta barjerām, kas varētu traucēt un ļauties.

Kas tev nepieciešams, lai tu ļautos būt ievainojamā, neaizsargātā stāvoklī? Ko tu sagaidi no sava partnera?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!