Pārāk mierīgu dzīvi dažādo atklātas sarunas, bezmērķīgas pastaigas, eksperimenti gultā un ne tikai. Pat vislieliskākās attiecības ar laiku pārvēršas rutīnā. Šķiet, it kā rozā briļļu, taureņu vai kā vēl to var nodēvēt par periodu, kas piedzīvots attiecību sākumā, būtu palicis pagātnē un vairs neatgriezīsies.

Tomēr eksperti atzīmē, ka tādas izmaiņas ir absolūti dabiskas. Nav nekā slikta attiecībās, kuras kļūst mierīgas un paredzamas. Psiholoģe un socioloģijas profesore Terija Orbuha vietnē "Brides" to nodēvējusi par partneru mīlestību. Tādas jūtas arī notur cilvēkus kopā. Tomēr, ja vēlies atgriezt kādreizējo neparedzamību attiecībās un romantiku, sāc ar 10 soļiem, ko piedāvā speciāliste.

Izrunājies ar partneri

Ilgas sarunas un diskusijas reti asociē ar romantiku. Tomēr godīgs dialogs par to, kas tev pietrūkst un kā tu jūties, var izglābt pāri, kad attiecības nonākušas strupceļā.

Orbuha iesaka parunāties par to, kāda ir romantikas izpratne katram no pāra. Tāda saruna atgādinās, ka tikai tu un tavs mīļotais cilvēks esat atbildīgi par attiecību kvalitāti, bet tas savukārt nozīmē, – jūsu abu spēkos ir tajās atgriezt kaisli un dzirksti.

Sāc ar mazumiņu

Pat nelieli žesti un maiguma izpausmes var pacelt romantikas saikni jaunā līmenī. Noskūpsti un apskauj partneri, kad dodies uz darbu un atgriežoties mājās. Lai par ieradumu kļūst kopīgas vakariņas, kurās viens otram varat izstāstīt, kā pagājusi jūsu diena. Biežāk saki mīļotajam, kāpēc esi pateicīga viņam un kas tev viņā patīk. Ja uz darbu dodies agrāk, atstāj uz nakts skapīša mazu zīmīti ar kādiem mīļiem vārdiem. Flirtējiet ar ziņām dienas laikā savās viedierīcēs.

Savstarpēja pateicība un atzinība – labākais pamats laimīgām attiecībām, uzsver eksperte.

Atgriezieties pagātnē

Atmiņas par maigiem, jutekliskiem un vienkārši laimīgiem brīžiem, kas pavadīti kopā, palīdz satuvināties. Atrodi plauktiņā sen dāvināto Valentīndienas apsveikuma kartīti, ko tavs partneris tev pasniedza kaut kad... Pārlasi jūsu abu saraksti pirmajās satikšanās dienās. Pārlūko kāzu, medusmēneša vai citu kopīgu ceļojumu fotogrāfijas.


To visu var darīt, kopā pavadot laiku un cieši apskaujoties, atceroties interesantākos notikumus no kopdzīves. Tāds vakars var palīdzēt izrauties no rutīnas un sniegt otru elpu attiecībās.

Atkārtojiet romantiskos brīžus


Pēc tam, kad abi esat atcerējušies pagātni, virzieties vēl soli uz priekšu – atkārtojiet visspilgtākos un skaistākos brīžus.
Apmeklējiet abi vietas, kur satikāties, vai atkārtoti sarīkojiet pirmo randiņu. Visticamāk, abi piedzīvosiet patīkamu nostalģiju un tās pašas trīsas, ko jutāt, kad viss tikai sākās.

Velti uzmanību partnerim


Ar laiku mūs savā varā pārņem darbs, mājās veicamie pienākumi un ikdienas stress, – un mēs nedaudz piemirstam par mīļoto cilvēku. Tā ir viena no galvenajām kļūdām attiecībās. Īpaši, kad ģimenē aug bērni.
Lai kāds haoss nevaldītu tev apkārt, neaizmirstiet apskauties un painteresēties par otra cilvēka sajūtām, kad abi satiekaties pēc smagas darba dienas. Tāda uzvedība var palīdzēt saglabāt godbijīgas attiecības un kļūt par labu piemēru jūsu bērniem, jo viņiem taču ir jāredz, cik silta saikne ir starp vecākiem!

Paliec tāds, kāds esi


Lai atgrieztu romantiku, obligāti nav nepieciešams fokusēties uz mīļoto cilvēku. Ne mazāk svarīgi ir veltīt uzmanību pašam sev. Daudzi sevi pazaudē attiecībās un kļūst tādi, kādus vēlas redzēt viņu partneri. Neiekrīti šādās lamatās un neaizmirsti par savām interesēm, mudina eksperte.


Kad esi pārliecināts par sevi un nodarbojies ar to, kas tev patīk, tev ir daudz vairāk spēka un vēlēšanās pievērsties arī attiecībām. Turklāt, paliekot tādam, kāds esi, tu saglabā noslēpumainību, kas baro romantisko saikni. Tavs mīļotais noteikti pamanīs, cik tu esi dziļa un dažāda personība, un cik daudz otrs vēl par tevi varēs uzzināt.

Izveido vēlmju sarakstu


Lai izvairītos no rutīnas, abi ieviesiet sarakstu, kurā iekļaut to, ar ko vēlētos nodarboties pāris tuvāko gadu laikā. Iespējams, izlēkt ar izpletni, doties ceļojumā ar automašīnu vai iemācīties vizināties ar kaitbordu.
Sarakstā neiekļauj savas personīgās vēlmes, bet gan to, ko jūs abi kopā vēlētos darīt. Šādas vēlmju kartes izveidošana ienesīs kopdzīvē romantiku un pozitīvismu. Tas jūs abus satuvinās, pat ja neizpildīsiet visus punktus no sagatavotā saraksta.

Dažādo ikdienu


Ja tev pietrūkst piedzīvojumu, izdomā idejas neparastiem un ekstremāliem randiņiem. Dažreiz mēs atsakāmies no spontānām un jautrām avantūrām par labu stabilitātei. Bet – velti! Tieši tās attiecības papildina ar romantiku.

Izmēģiniet kāpšanu klintīs (ne jau uzreiz reālās!), laivot pa upi, pavizināties gaisa balonā vai izmēģināt tango soļus. Derēs jebkura kopīga nodarbe, kas paaugstinās adrenalīna līmeni un liks tev izkāpt no savas komforta zonas.

Ja tev nepatīk nekas ekstrēms, sarīko sev ar partneri nelielu kvestu vai dārgumu meklēšanu pēc jūsu attiecību motīviem. Tāds randiņš paliks atmiņā ilgu laiku, ir pārliecināta eksperte.

Izraujies no sadzīves rūpēm


Pašā attiecību sākumā jūs abi droši vien katras brīvdienas braucāt uz kādu jaunu vietu, bezmērķīgi pastaigājāties un baudījāt viens otra klātbūtni. Pakāpeniski šīs divas atpūtas dienas tika aizpildītas ar dažādām saimniecības lietām mājās, un, re, tu pat vairs neatceries, kad pēdējo reizi bijāt tikai divi vien.
Pamēģini atrast laiku un "pazust" pilsētas ielās vai dabā ar mīļoto – tikai divatā. Ja jums ir bērni, aizvediet viņus pie vecvecākiem vai noalgojiet aukli kaut uz pāris stundām. Nebūvējiet plānus – vienkārši paklejojiet pa parku, dabas taku un atklājiet sev jaunas, neparastas vietas.

Pamēģiniet ko jaunu seksā


Ar laiku seksa biežums attiecībās mazinās. Un tas ir normāli. Labā ziņa – dažādot intīmos mirkļus un atgriezt nedaudz apdzisušo dzirksteli nemaz nav sarežģīti.

Iesākumā pamēģiniet jaunas pozas, vietas un pat diennakts laiku. Ja esat pieraduši mīlēties tikai un vienīgi savā guļamistabā un tikai pēc pulksten 21, pamēģiniet to darīt vannas istabā pulksten 15.


Neaizmirstiet par pārsteigumiem un patīkamiem, bet negaidītiem mirkļiem, piemēram, spontānu romantisku vakaru ar turpinājumu. Tādi brīži atgriezīs enerģiju jūsu seksuālajā dzīvē un attiecībās kopumā.

Turpinājumā lasi portāla "Delfi" arhīva rakstus, kas varētu palīdzēt saprast, kur, kā un kādēļ ir vērts pacīnīties, lai romantika atkal ienāktu jūsu attiecībās.

Vai bez romantikas var būt laimīgs?

Mīlestību un romantiku cilvēki nereti uzlūko kā svarīgāko lietu dzīvē. Esot kopā ar īsto cilvēku, uzveicama ir ikviena problēma, naudai nav nozīmes un laimīga ir arī dzīve mazā būdiņā. Vismaz tā vēsta grāmatas un romantiskais kino. Realitātē parasti viss izvēršas citādi. Tomēr, pat saprotot, ka dzīve nav pasaka, daudzi no mums cenšas piedzīvot galvu reibinošu romantiku un meklē mīlestību, kas liek aizrauties elpai, kas piešķir jēgu dzīvei un pasaulei.
Lasīt vairāk

Kāpēc attiecības ar laiku kļūst garlaicīgas un kā atgūt dzirksti

Vai atceries, kad pirmoreiz saņēmi lielisku darba piedāvājumu vai ievācies jaunā mājoklī? Šādas aizraujošas izmaiņas bieži vien veicina īstermiņa laimes izjūtu, bet pēc kāda laika tās zaudē savu pievilcību un kļūst ikdienišķas. Līdzīgu parādību iespējams novērot arī attiecībās – kad rozā brilles ir nokritušas, ''medusmēneša'' fāze ir pagaisusi, arī satraucošās sajūtas lielākoties ir pagaisušas. Un nevienās attiecības no tā nevar izbēgt.

Lasīt vairāk

Bučošanās tualetē un romantika sniega kupenā. Lasītājas dalās pieredzē par pirmo skūpstu

Foto: Shutterstock
Pieaugot laiku pa laikam sastopamies ar lietām, darbībām, kuras nākas darīt pirmo reizi. Tā kā jebkas, ar ko sastopamies pirmoreiz, izsauc bažas un satraukumu par to, vai tev būs pa spēkam to paveikt, nereti šīs reizes rada mūžam paliekošas atmiņas. Iespējams, tā nešķiet visiem, bet gribētos domāt, ka arī pirmais skūpsts ir viena no tām pirmajām reizēm, kura teju katram ir palikusi atmiņā kāda amizanta vai ļoti mīļa iemesla dēļ.

Lasīt vairāk

Nekas nav akmenī kalts: attiecību likumi, ko dažkārt drīkst un pat vajag pārkāpt

Bieži tiek apspriests tas, ko attiecībās nedarīt, lai tās būtu stabilākas un laimīgākas. Vai viss ir akmenī kalts? Šoreiz piedāvājam populārās autores Šauntijas Feldhanas un attiecību ekspertes Džeinas Grīras viedokļus par tiem attiecību likumiem, kurus dažkārt drīkst un pat vajag pārkāpt. Tos viņas uzticējušas "Reader's Digest" komandai.

Lasīt vairāk

Ilga un harmoniska laulība: ikdienišķi sīkumi, kas uzlabo attiecības starp partneriem

Foto: Shutterstock
Kā priekos, tā bēdās – šādu solījumu līgava un līgavainis dod viens otram, pārejot sievas un vīra godā.
Laulības
dzīvē, kā jebkurās attiecībās, ir problēmas, mazie kašķi, kompromisu meklējumi, taču ilgtermiņa savienībā partneriem jāiemācās tos uztvert kā vēl vienu pārbaudījumu savstarpējai laimei. Nekas nav perfekts, taču ir iespējams tam tuvojies. "Power of Positivity" eksperti iepazīstina ar četriem veidiem, kā laulības dzīvi padarīt laimīgāku.

Lasīt vairāk

Lai nezūd kaisle un saticība. Ieteikumi attiecību dzirksts nosargāšanai

Reti kurš, kas kaut reizi ir bijis ilgstošās attiecībās, nepiekritīs, ka romantikas uzturēšana prasa zināmu darbu. Arī saskanīga dzīve nenotiek pati no sevis – ir jāgatavojas diskusijām, kompromisiem un reizēm arī savu vajadzību atlikšanai otrajā plānā. Nonākot grūtībās, ne vienmēr ir jāsteidz atrast cits partneris, jo, iespējams, šīs attiecības tevi dara patiesi laimīgu, un ir vērts pacensties, lai tās saglabātu un uzlabotu.

Lasīt vairāk

Pludmalē, mašīnā vai siena gubā: ieteikumi neikdienišķam seksam un mīlnieku stāsti

Vasara ir lielisks laiks, lai nodotos dažādām aktivitātēm ārpus telpām. Kāpēc gan nebaudīt arī mīlas priekus ārpus tik ierastās guļamistabas? Jūra vai upe, pludmale, automašīna vai kāda pļaviņa – tās patiešām var būt lieliskas vietas, lai pameņģētos ar mīļoto. Tomēr atceries, ka zināmi drošības pasākumi jāievēro visās šajās vietās.

Lasīt vairāk

Astoņi veidi, kā padarīt ikdienišķu mīlēšanos tikpat īpašu kā pirmo reizi

Foto: Shutterstock
Kāda ir atšķirība starp ikdienišķu seksu un kaisles pilnu mīlēšanos, ko atcerēsies visu savu dzīvi? Ir svarīgs ne tikai partneris un jūtu ķīmija, bet arī citi apstākļi, piemēram, atkalredzēšanās pēc ilgas nošķirtības vai īpašs notikums, piemēram, kāzu nakts, vai plāns radīt pēcnācējus.

Lasīt vairāk

Ikdienišķas nodarbes, kas satuvinās ikvienu pāri

Foto: Shutterstock
Ikdienas aizņemtībā, ikvienam no mums realizējot savas profesionālās ieceres, nodarbojoties ar vaļaspriekiem un veltot laiku draugiem un tuviniekiem, gluži nemanot, varam attālināties no saviem partneriem. Tā rezultātā attiecībās ne tikai iestājas tik nomācošā ikdienas rutīna, bet pamazām zūd arī kopīgās intereses, kas savulaik radīja iemeslu vienam otra tuvākai iepazīšanai un savstarpējām simpātijām.

Lasīt vairāk

Darbadienu romantika – idejas kā randiņot, neizejot no mājām

Foto: Shutterstock
Ja arī tev un tavam mīļotajam vīrietim piezagusies rudens aizņemtība un gribas veltīt laiku, lai mazliet iegūtu atelpu – šīs idejas būs tieši laikā. Lai noorganizētu fantastisku randiņu, nav nepieciešama tikšanās pie "Laimas" pulksteņa, rožu klēpis un došanās uz smalku restorānu. Tās, kuras attiecībās ir jau kādu laiku, sapratīs – galvenais ir pabūt divatā, pavadīt laiku vienam ar otru, un pats galvenais, romantiski un jautri. Un šādu nelielu romantiku vari sarīkot arī mājās – lūk, idejas, kā to izdarīt!

Lasīt vairāk

Mīts vai patiesība? Pieņēmumi par romantiskām attiecībām, ko lauž zinātne un eksperti

Foto: Shutterstock
Ir tik daudz noteikumu un pieņēmumu, runājot par mīlas dzīvi un romantiskām attiecībām. Nogaidīšana, romantiskums un citi nieki. Cik patiesi ir šie pieņēmumi?

Lasīt vairāk

Garlaicība un romantikas trūkums attiecībās: kā tās saglabāt

Foto: Shutterstock
Nav šaubu, ka jaunās attiecībās jebkurš pāris tic kopīgai nākotnei bez strīdiem, pārdzīvojumiem, aizvainojuma un nesaskaņām. Taču gadās tā, ka attiecības pakāpeniski pārvēršas rutīnā, emocionālā pacēluma vietā parādās garlaicība. Dažkārt tāds pavērsiens noved pie attiecību sabrukšanas un šķiršanās. Kā saglabāt mīlestību un nepieļaut atsvešinātību? Lai tas nenotiktu, ir jāizvērtē visas attiecību šķautnes un īpaši – cēloņi, kāpēc tajās ir iezagusies garlaicība.

Lasīt vairāk

Kad romantika zudusi... Ko iesākt un kā izbaudīt kopdzīvi, attiecībās ienākot ikdienas rutīnai?

Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka tieši romantika lielā mērā uztur īpašo iemīlēšanās sajūtu un dzirkstelīti, kas valda partnerattiecībās. Tomēr, ko iesākt gadījumā, ja romantiskie žesti ikdienas rutīnas dēļ attiecībās sastopami arvien retāk? Vai tiešām pienācis to gals un jāsāk lūkoties pēc jauna kaisles objekta?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!