Foto: Shutterstock
Grūtniecības holestāze – tā ir stipra ādas nieze pa visu ķermeni, bet izsitumu nav. Ne bieža parādība, bet pietiekami daudz topošo mammu ar šādu lietu saskaras, un nereti nobīstas, nesaprotot, kas noticis.

Biežāk šādu niezi novēro otrajā vai trešajā grūtniecības trimestrī. Šeit un šeit vari iepazīties ar grūtnieču jautājumiem un ārstu atbildēm par niezi, bet te, "Cālis" forumā, atrodama visai nesena diskusija par šo nejauko problēmu.

Kāds ir niezes cēlonis? Kā savā grāmatā "Vieglu dzemdību metode" uzsver vecmāte Dr. Govri Motha, šis ir salīdzinoši rets ar grūtniecību saistīts veselības traucējums. Uzskata, ka placentas veidotais estrogēns izraisa žulstvadu paplašināšanos un tas palēlina žults kustību aknās. Tas rada žults sāļu daudzuma palielināšanos asinīs. Augsts žults sāļu līmenis organismā izraisa ādas niezi. Stāvokļa nopietnību var raksturot aknu funkcionālie rādītāji.

Grūtniecēm, kurām, tuvojoties dzemdību termiņam, pieaug žults sāļu līmenis asinīs, vecmātes iesaka pasteidzināt dzemdības (sākot no 37. grūtniecības nedēļas, jo pieaugot risks dzemdēt nedzīvu mazuli).

Vecmāte Motha iesaka – ja tev ir aizdomas par grūtniecības holestāzi, noteikti vērsies pie ārsta. Tev veiks asins analīzes, lai pārliecinātos par žults sāļu sastāvdaļu neesamību asinīs, un ar ultrasonogrāfu pārbaudīs, vai nav paplašinājušies žultsvadi un nav žultsakmeņu.

Kas var palīdzēt?

K vitamīns veicinās asiņu sarecēšanu. To var dot arī bērnam pēc piedzimšanas;

Uzturs:

  • Ieteicams lietot ēdienus ar zemu tauku saturu;
  • Nelieto produktus, kas satur kviešus, - izvēlies rīsus, prosu un griķus;
  • Ierobežo piena produktu lietošanu;
  • Protams, pats par sevi saprotams, bet atgādinājums vietā – nekāda alkohola!

Vēl var palīdzēt:

  • radošā ārstnieciskā masāža, bet to var veikt tikai speciālists, kurš zina tehnikas, kas var palīdzēt, lai ārstētu aknas;
  • refleksoloģija (pēdu masāža, un arī tikai speciālista vadībā).

Avots: Dr. Govri Motha, Kārena Svona Maklauda "Vieglu dzemdību metode" (izd. Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!