Foto: Publicitātes foto
Mentore un karjeras izaugsmes veicinātāja, liepājniece Andra Strautiņa ir izdevusi pirmo grāmatu – plānotāju latviešu valodā "Tu vari!", kas radīta kā palīgs sākumskolas bērniem, lai apgūtu metodes, kā efektīvāk izvirzīt mērķus, veicināt motivāciju un ticību saviem spēkiem, kā arī pārvarēt grūtības, lai sasniegtu iecerēto.

Publicējam četrus uzdevumus no šīs grāmatas.

Uzdevums: Mana recepte priekam jeb Prieka zupa

Iedomājies, ka tev ir jāizvāra visgaršīgākā zupa – prieka zupa. Saliec katlā visu, kas tevi dara priecīgu!

Sastāvdaļas ik pa laikam vari papildināt. Un brīžos, kad esi noskumis, izdari kādu no lietām, kas tevi iepriecina.

Mans komentārs: svarīgi, ka bērniem (turklāt arī pieaugušajiem) ir saraksts ar lietām, kas viņus dara priecīgus, jo brīžos, kad apsāpējusies sirsniņa vai gadījusies grūta diena, šādu sarakstu var izmantot kā drošības spilvenu un sevi atbalstīt, piemēram, noklausoties mīļāko dziesmu, aizejot pie omes pēc garšīgākajām pankūkām, noskatoties smieklīgus kaķīšu video vai paspēlējoties ar savu suni. Grāmatas iesākumā ir nodaļa par galvenajām emocijām, un prieks ir viena no tām, kuru ikdienā bieži gadās pazaudēt darbos, pienākumos un dzīves izaicinājumos.

Atsauksmes no Bērnu slimnīcas pedagoģes liecina, ka bērni pēc šī uzdevuma pildīšanas jutušies vairāk iedvesmoti, pacilāti un iepriecināti.

Foto: Publicitātes foto

Uzdevums ar fotografēšanu

Šodien dodies ārā un nofotografē pēc iespējas vairāk lietu, kas ir tavā mīļākajā krāsā. Uzraksti dienas beigās – cik šādu lietu pamanīji?

  • Mana mīļākā krāsa...............
  • Atrasto lietu skaits.........................
  • Uzzīmē, kādu no lietām.

Mans komentārs: Uzdevums veicina radošumu un māksliniecisko izpausmi, palīdz attīstīt vērīgumu un sniedz iespēju arī fiziski izkustēties, turklāt ar pievienoto vērtību. Noderēs šobrīd mājsēdes laikā, lai bērni izkustētos.

Uzdevums vai dienas izaicinājums

Šodien izmēģini jaunas lietas vai dari ierastas lietas citādāk!

Katrreiz, kad dari kaut ko jaunu vai arī ierastas lietas jaunā veidā, tavas smadzenes kļūst drosmīgākas un stiprākas. Šodien izmēģini kādu no šīm četrām lietām:

  • dienas laikā ikreiz, kad mazgā rokas, pārmaiņus lieto auksto un karsto ūdeni
  • staigā atmuguriski (pirms tam pārbaudi, vai apkārt viss ir droši)
  • dari lietas ar otru roku (piemēram, mazgā zobus vai zīmē)
  • iztīri zobus ar otru roku uuuun.. stāvot uz vienas kājas

Dienas beigās uzraksti, kā tev izdevās izaicinājums un kādas bija tavas sajūtas?

Mans komentārs: Grāmatā ir atsevišķa uzdevumu grupa – dienas izaicinājumi, lai uzdevuma pildīšanu padarītu azartiskāku. Konkrētais uzdevums vērsts uz to, lai bērnam būtu iespēja savām smadzenēm iemācīt jaunas lietas. Katrreiz, kad darām kaut ko jaunu vai mainām ierasto lietu norisi, mums jāpieslēdz uzmanība un koncentrēšanās un tādā veidā veidojas jauni neironu savienojumi, kas bērnībā ir īpaši svarīgi. Veidojoties jauniem neironu savienojumiem, uzlabojas arī mūsu pielāgošanās un adaptēšanās spējas, šo vingrinājumu izmanto arī tie, kuri uzsāk rūdīšanos.

Uzdevums vai dienas izaicinājums

Dažkārt mūsu resursi ir ierobežoti, bet radošums palīdz ieraudzīt veidus, kā radīt lietas tik un tā. Izmēģini arī tu!

Uzcel māju, izmantojot tikai:

  • divas papīra lapas
  • divus plāksterus
  • divas papīra saspraudes
  • divas košļājamās gumijas

Tu šo uzdevumu vari pārvērst sacensībās, iesaistot ģimeni un draugus. Kuram izdevās uzcelt augstāko māju?

Mans komentārs: Uzdevums, kas veicina bērna radošumu, problēmu risināšanas spējas, loģisko domāšanu. Ja iesaistās vairāki cilvēki kopā, tad tā ir arī prasme sadarboties, risināt konfliktus, lūgt atbalstu.

Par grāmatu

Foto: Publicitātes foto

Andra Strautiņa: "Esmu pārliecināta, ka "Tu vari!" būs lielisks palīgs un atbalsts ikvienam skolēnam un vecākam, lai labāk izzinātu sevi un savas intereses, iedrošinātu un motivētu uzstādīt mērķus, kā arī radītu ierosmi kopīgai laika pavadīšanai un attiecību stiprināšanai. It sevišķi pašlaik, kad attālinātās mācības skolēniem ir radījušas psihoemocionālas problēmas, "Tu vari!" būs kā blakusesošs un drošs plecs, kur pārdomāt un saprast, kas ar mani notiek un ko es gribu darīt. Pirmo grāmatas lasītāju atsauksmes liecina, ka tās aizpildīšana ir kļuvusi arī par ģimenisku rituālu, kas ļāvis ģimenes locekļiem citam citu labāk iepazīt un rosinājis vērtīgas sarunas."

Grāmatu – plānotāju "Tu vari!" veido vairākas savstarpēji saistītas nodaļas, kas rosina bērnu izvirzīt mērķus un radīt idejas, kā arī palīdz iegūt motivāciju to īstenot. Grāmatā ir iekļauti arī uzdevumi sevis iepazīšanai un izaugsmes veicināšanai, motivējoši citāti, kas palīdzēs ikdienā paskatīties uz mazajiem dienas panākumiem, kā arī dažādas radošas aktivitātes lietderīgai brīvā laika pavadīšanai. Grāmatas saturu palīdz izcelt un paspilgtina grāmatas ilustratores un mākslinieces Annijas Dzerkales radītie krāsainie grāmatas tēli un ilustrācijas. Annija ir grafiskā dizainere, kurai sevišķi patīk veidot vizuālos materiālus jaunākai paaudzei, jo bērnu skatījumam uz pasauli nav robežu, kas ļauj veidot iztēli rosinošus darbus.

Lolojot grāmatas ideju vairāk nekā gadu, autore guvusi apstiprinājumu, ka gan vecākiem, gan bērniem nepieciešams atbalsts, lai spētu tikt galā arī ar pandēmijas radītajiem izaicinājumiem. Jo īpaši bērniem pēdējais gads ir bijis īpaši izaicinošs, jo bija zudušas tik ļoti nepieciešamās socializēšanās iespējas. Bērniem ir ļoti, ļoti grūti apgūt sociālās prasmes, it īpaši, ja viņi dzīvo vidē, kur negūst emocionālo atbalstu, vai ja vecākiem, kuri strādā no mājām un ir aizņemti savos darbos, trūkst pacietības un resursu, kā palīdzēt bērnu personīgajos un mācību izaicinājumos.

Iedvesmu grāmatas saturam Andra smēlusies darbā ar studentiem (topošajiem un esošajiem karjeras konsultantiem un sociālajiem darbiniekiem), gan strādājot kā mentors ar jaunajiem uzņēmējiem. Autore novērojusi, cik būtiski ir runāt par bērna pašapziņu un ticību sev, jo pieaugušie bieži vien neapzināti pasaka frāzes, kas paliek bērnu atmiņā uz mūžu un var radīt šķēršļus drosmīgu mērķu sasniegšanai. Tāpat Andrai nācies secināt, ka līdztekus biznesa uzsākšanai nepieciešamajiem resursiem, būtisks ir arī stiprā pleca atbalsts un kāds, kurš uzdod pareizos jautājumus, ko darīt, lai uzņēmējs sev un savai idejai noticētu, tāpēc svarīgi pirmos soļus spert jau bērnībā.

Grāmatas saturu ir novērtējuši arī skolotāji, norādot, ka grāmatās ietvertās tēmas ir noderīgas arī mācību procesā sākumskolas un pamatskolas klasēs. Kristaps Zaļais, Laurenču sākumskolas direktors, atzīst: "Prieks lasīt un pētīt grāmatu, kas domā un ir vērsta uz bērnu izaugsmi, jo katram mazajam sapņotājam vajag palīdzību, lai sapņi piepildās. Šī grāmata var būt lielisks starts tam. Papildus noteikti ir vērts uzsvērt, ka grāmata ir vizuāli ļoti pievilcīga, kas noteikti uzrunās auditoriju."
"Tu vari!" tapusi, pateicoties līdzcilvēku atbalstam pūļa finansēšanas platformā "Projektu banka", kuru Andra Strautiņa aizsāka šā gada vasarā. Kampaņas rezultātā izdevās savākt nepieciešamo summu grāmatas izdošanai, un šobrīd tā ir pieejama iegādei ikvienam interesentam šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!