Trešdien, 29. jūnijā, tviterī parādījās aktīva diskusija, ko sāka sociālā medija lietotāja Kristīne Pitkeviča, – par epidurālo analgēziju dzemdībās, kas it kā no šī gada esot pieejama bez maksas. Gan no veselības ministra Daniela Pavļuta, gan sākotnēji arī Nacionālā veselības dienesta (NVD) ierakstiem publika noprata, ka valsts piešķīrusi naudu, lai ikviena sieviete, kas vien to vēlas, varētu lūgt šo atsāpināšanas metodi, kas ir visai dārgs prieks un ne katram pieejams.

Vēlāk, kad diskusija jau bija iekarsusi visai augstos toņos, proti, kad dzemdētājas pauda sašutumu, ka pakalpojums taču ir maksas, NVD jau mainīja savu nostāju, norādot, ka bezmaksas EA pieejama tikai konkrētam sieviešu lokam, kurām ir kādas indikācijas, un ka šogad esot paplašināts šis indikāciju saraksts. Tādā veidā arī skaidrojot, ka plašāks sieviešu loks var saņemt šo pakalpojumu, bet ne visas.

"29.06.22 ir diena, kad Latvijas veselības ministrs klaji melo un Latvijas sievietes, dzemdējot nākotnes cilvēkus, cieš tādas sāpes, kādas šis ministrs neiepazīs nekad," tā tviterī raksta Pitkeviča. Lūk, arī ministra un NVD sākotnējie ieraksti!


Sieviete, kura pati par sevi pasmej, ka aiz neko darīt, jo slimojot ar Covid-19, apzvanījusi vairākas dzemdību iestādes, kurās norādīts, ka EA ir maksas pakalpojums, turklāt ne lēts. Diskusijā iesaistījušies vairāki tvitera lietotāji, apliecinot, ka šogad paši apmaksājuši šo pakalpojumu.

Tieši tādēļ radās jautājums, – kurš melo? Pēc kāda laika NVD mainīja savu skaidrojumu par it kā priecīgo ziņu sievietēm par dāsno valsts atbalstu – bezmaksas atsāpināšanu, laižot pasaulē mazuli. Izrādās tomēr, ka ne visas sievietes var rēķināties, ka varēs saņemt šo pakalpojumu par baltu velti. Jo... Jo papildu finansējums ir piešķirts, taču vien paplašinot indikāciju sarakstu, kuru dēļ bezmaksas EA pienāktos.


Portāls "Delfi" sazinājās ar Rīgas Dzemdību namu, cenšoties viest skaidrību, kurš ir mazais melis, kas tā samulsinājis tvitera lietotājus. Iestādes sabiedrisko attiecību pārstāve Baiba Auzāne uzsvēra, ka gan sievietēm no Latvijas, gan Ukrainas epidurālā analgēzija ir bez maksas pie noteiktām medicīniskām indikācijām. Ukrainietes tika pieminētas, jo nesen tviterī bija arī diskusija par to, ka vāc ziedojumus, lai sievietei, kura aizbēgusi no kara Ukrainā, varētu nodrošināt EA dzemdībās Latvijā.

Papildu naudu piešķir, bet cik pareizi to tērē?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!