Foto: AP/Scanpix/LETA

Janvāra beigās ASV sāka izsekot un februāra sākumā arī notrieca augstu lidojošu balonu. Tas izrādījās Ķīnas izlūkošanas balons. Drīz pēc tam vienā nedēļas nogalē virs Ziemeļamerikas notriekti vēl trīs nezināmi lidojoši objekti (NLO). Par tiem informācija aizvien ir skopa. Kāpēc virs ASV un Kanādas pēkšņi tik daudz NLO? Skaidrojums, visticamāk, ir garlaicīgāks, nekā dažs labs būs cerējis.

Jau 2021. gadā pēc Džo Baidena stāšanās ASV prezidenta amatā Ķīnas spiegošanas balons šķērsojis ASV kontinentālo daļu. Amerikāņu pretizlūkošanas iestādes ķērās pie darba un no balona uztvertos signālus uzdeva analizēt ekspertiem, kā arī pēc tam meklēt iepriekš ievāktos radaru un cita veida datos līdzīgus signālus – varbūt jau iepriekš kāds bija šķērsojis ASV gaisa telpas robežu, bet palicis nepamanīts.

CNN raksta, ka šis un vēl daži iepriekšējie incidenti Trampa administrācijas laikā kļuva par pamatu, lai ASV pirmo reizi izstrādātu konsistentu, drošticamu metodoloģiju līdzīgu objektu izsekošanai gandrīz reālā laikā. Turklāt ne tikai ASV teritorijā, bet globāli.

Kaut tas šķiet intuitīvi nepareizi, lēnām un ļoti augstu lidojošus balonus izsekot nemaz nav tik vienkārši. Februāra sākumā notriektais spiegošanas balons lidoja nepilnu 20 kilometru augstumā, bet reizēm tie lido pat 50 un vairāk kilometru augstumā. Radaru sistēmas, kas pielāgotas ātri lidojošu objektu – raķešu vai kaujas lidmašīnu – izsekošanai, ne vienmēr spēj sekmīgi pamanīt objektus, kas neatbilst šim profilam.

Balonu izsekošanā ASV kombinē informāciju no dažādiem avotiem, un saprotamu iemeslu dēļ sīkās detaļās šo metodoloģiju neizklāsta. Zināms vien tas, ka pirmo reizi tā izmantota 2022. gadā, un acīmredzami ir veiksmīga. Šogad notriektais Ķīnas spiegošanas balons pamanīts un izsekots jau kādu laiku pirms ielidošanas ASV gaisa telpā. Turklāt ASV nu atklāja, ka ar jauno izsekošanas metodi tai ir informācija par Ķīnas izlūkošanas balonu floti arī visā pasaulē. Līdz šim amerikāņi pamanījuši šādu balonu aktivitāti virs 40 valstīm piecos konitnentos.


Lūk, tāpēc arī virs ASV šķietami pēkšņi pulcējas tik daudz NLO. Nevis to pēkšņi kļuvis vairāk, bet atbildīgie par ASV gaisa telpas drošību tos vienkārši nu spēj veiksmīgāk fiksēt. Turklāt pēc indicenta ar Ķīnas balonu gaisa telpas monitorings pastiprināts, un – kas meklē, tas atrod.

"Mēs daudz cītīgāk sākām monitorēt savu gaisa telpu šajā augstumā, kā arī uzlabojām radaru sistēmas, kas vismaz daļēji ļauj izskaidrot, kāpēc aizvadītajā nedēļā pieauga fiksēto objektu skaits," preses konferencē 12. februārī atklāja ASV aizsardzības resora pārstāve Melisa Daltona.

Amerikāņi vienkārši atklājuši labāko veidu, kā šādus objektus pamanīt, vietnei "Live Science" skaidro Bostonas Universitātes starptautiskās drošības jautājumu pētnieks, profesors un atvaļināts ASV Gaisa spēku ģenerālleitnants Džeks Vainstīns. "Rādās, ka bruņotie spēki vien tagad sāk apgūt, kā vislabāk izsekot šādus objektus."

Par atlikušajiem trim notriektajiem objektiem ziņu nav daudz – viens bijis cilindriskas formas, viens astoņstūrains. ASV norādīja, ka šie gan visdrīzāk nav saistīti ar Ķīnas spiegošanas aktivitātēm. Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs žurnālistus informēja, ka šie drīzāk ir komercstruktūru vai pētniecības baloni, kuru funkcija neapdraud valsts drošību.

Saldajā ēdienā tiem, kas aizvien spekulē par šo NLO ārpuszemes izcelsmi, Vainstīns pajoko: "Ja kāds ir tik gudrs, lai atceļotu uz Zemi no citas planētas, tad šis kāds būtu arī gana gudrs, lai netiktu notverts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!