Foto: Shutterstock
Atkal kaķis pievēmis paklāju… Kāpēc viņi to dara tik bieži? Vai tas norāda uz kādu veselības problēmu?

Izrādās, ka tas, ko mēs uzskatām par vemšanu, nereti ir pavisam kaut kas cits, par ko var pat pārlieku neuztraukties.

"Kad es pasniedzu veterinārijas studentiem, pirmā lieta, ko iemācu – kā noteikt, vai kaķis vemj vai nevemj, vai tas ir kaut kas cits. Jo ir vairākas līdzīgas darbības, kas nav vemšana," specializētajam portālam "Live Science" norāda Tenesī Universitātes pasniedzēja Sāra Šmida, kura specializējas suņu un kaķu ārstēšanā. "Taču vemšana kaķim nekad nav normāla parādība," piebilst eksperte.

Kas ir šīs "līdzīgās izpausmes"? Viena no tādām ir spalvu kamolu atrīšana. Kaķi gandrīz pusi savas dienas – kad neguļ, protams, – pavada, kopjot un laizot kažoku. Ar mēli izrautās spalvas nonāk kuņģī. Lielākoties tās iziet cauri gremošanas traktam un tiek pa otru galu izvadītas ārā. Kad tas nenotiek, kaķis atvemj spalvu kamolu, un to pavada vemšanai raksturīgā rīstīšanās. Taču gala rezultāts ir atšķirīgs – tas ir slapju spalvu kušķis nevis vēmekļu peļķīte. Taču arī spalvu atvemšana var būt brīdinājums, ka kaut kas nav kārtībā.

"Veselīgā kaķu populācijā 10% īsspalvaino un 20% garspalvas kaķu spalvas atvemj divas vai vairāk reizes gadā," skaidro veterinārārste. Ja tas notiek biežāk, piemēram, vairākas reizes mēnesī, būtu labi kaķi nogādāt pie ārsta uz pārbaudi. Tā var būt pazīme par pārlieku intensīvu sevis kopšanu. Te risinājums var būt kaķa ķemmēšana. Nav izslēgts, ka cēlonis ir arī kādas iekšķīgas problēmas.

Vēl pēc vemšanas izskatās arī klepošana. Šajā gadījumā vēmekļu vietā kaķis izvemj putas vai gļotas. Rīstīšanās ir līdzīga, bet kuņģis ir tukšs, tāpēc no tā nekas nenāk ārā.

Visbeidzot ir atgrūšana. Kamēr vemšana un citas pieminētās izpausmes ir aktīvs process, kad vēders saraujas, lai bīdītu saturu uz augšu un ārā no kuņģa, atgrūšana ir pasīva. Šajā gadījumā pārtika, kas vēl nav nonākusi kuņģī, vienkārši izplūst atpakaļ.

"Bieži kaķi to piedzīvo, ja ēd pārāk ātri," skaidro Šmida. "Mēs redzam, ka kaķi aizrautīgi reaģē: "Ēdiens! Urā!" Un pēkšņi tas viss iznāk ārā."

Var viegli noteikt, vai ēdiens ir vai vēl nav nokļuvis kuņģī, aplūkojot tā konsistenci: ja tie joprojām ir pārsvarā cieti gabaliņi un nesatur dzelteno žulti vai nav daļēji sagremotu pārtika, tas, iespējams, ir atgrūsts.

Bet tas, ka vemšana ne vienmēr ir vemšana ir, nenozīmē, ka šis process nav jāņem vērā. Katra no šiem izpausmēm izskatās ļoti līdzīgi, un veterinārārstiem ir vajadzīgi gadi apmācībā, lai pamanītu atšķirību. Ja rodas šaubas, zvaniet savam veterinārārstam, jo tas varēt norādīt arī uz nopietnām kaķa veselības problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!