Foto: Jacques Perreault/Unsplash

Vislabāk nekad nesākt smēķēt. Taču, ja šis kaitīgais, atkarību izraisošais ieradums ir tava ikdiena, zini – atmest nekad nav par vēlu. Kaut labākais laiks atmest smēķēšanu bija vakar, otrs labākais laiks ir tagad. Plašā pētījumā, apkopojot datus par pusotru miljonu cilvēku Norvēģijā, Apvienotajā Karalistē, Kanādā un ASV, zinātnieki aplēsuši, cik gadus no mūža "nolaupa" smēķēšana, kā arī cik gadus iespēams atgūt, ja ieradums tiek atmests.

"Daudzi cilvēki, jo īpaši pusmūža vecumā, uzskata, ka atmest smēķēšanu ir par vēlu. Tomēr pētījuma rezultāti šo uzskatu apgāž. Nekad nav par vēlu, un pozitīvā ietekme uz veselību ir jūtama ļoti ātri. Tā iespējams samazināt daudzu slimību riskus, un attiecīgi var cerēt uz garāku mūžu un labāku dzīves kvalitāti," izdevums "Science Alert" citē vienu no pētījuma autoriem, sabiedrības veselības pētnieku Prabhātu Džā.

Pētījuma ietvaros starptautiska zinātnieku komanda no Norvēģijas un Kanādas monitorēja datus par pusotru miljonu cilvēku 15 gadu griezumā. Salīdzinot smēķētājus ar nesmēķētājiem, secinājumi ir tādi, ka smēķētāji vecumā no 40 līdz 80 gadiem vidēji dzīvoja par 12 līdz 13 gadiem īsāku mūžu nekā tie, kas nekad nav smēķējuši. Savukārt cilvēki, kuriem izdevās no šī ieraduma tikt vaļā un kuri nebija smēķējuši nu jau 10 gadus, būtiski samazināja gandrīz visus smēķētājiem tipiskos veselības riskus. Pat ja iepriekš cilvēks cītīgi smēķējis, pēc 10 gadiem ar tīrām plaušām būtiski samazinājās gan insulta, gan infarkta, gan vēža riski.

Būtiski pozitīvie ieguvumi ir arī tad, ja nesmēķē kaut pēdējos trīs gadus. Tādējādi, pēc pētnieku aprēķiniem, tu vari potenciāli savu mūžu paildzināt pat par pieciem gadiem. Nesmēķējot desmit gadus, var atgūt arī tikpat gadus, ko tu sev "nolaupītu", ja turpinātu pīpēt.

Foto: Cho et al.

Tabulā norādīts, cik potenciālos dzīves gadus iespējams atgūt, ja cilvēki nesmēķē vismaz trīs un vismaz desmit gadus.

Būtiski gan uzsvērt, ka ne visas smēķēšanas izraisītās sekas var "nonullēt" ar atmešanu. Bijušajiem smēķētājiem aizvien ir lielāks risks iedzīvoties plaušu kaitēs nekā tiem, kas cigareti zobos nav turējuši nekad. Tomēr ieguvumi ir iespaidīgi, turklāt arī tiem, kas atmet tikai pusmūžā. Ja 40 gadus vecs cilvēks atmet un nesmēķē turpmākos 10 gadus, tad ir izredzes nodzīvot par astoņiem gadiem ilgāk nekā tad, ja turpinātu smēķēt. Tādējādi sagaidāmais mūža ilgums no tiem, kas nekad nav smēķējuši, atpaliek nu jau tikai par četriem gadiem.

Džā uzsver – mudināt cilvēkus atmest smēķēšanu ir viens no visefektīvākajiem veidiem, kā uzlabot sabiedrības veselību. Taču tas jādara ar iejūtību un bez nosodīšanas un stigmatizēšanas. "Jāsaprot, ka cigaretes ir izstrādātas ar mērķi veicināt stipru atkarību," bilst pētnieks.

Pētījums lasāms izdevumā "NEJM Evidence".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!