Foto: Shutterstock
Globāli vissvarīgākais aizvadītā gada notikums diemžēl nav iepriecinošs – februārī Krievija iebruka Ukrainā, līdz ar to lielākā daļa 2022. gada Eiropā pagājusi, risinot ar karu saistītos diplomātiskos, ekonomiskos un humānos jautājumus. Taču tam visam fonā savu ceļu pretī jauniem atklājumiem turpina arī zinātnieki. Jaunu, grandiozu projektu un atklājumu ir daudz. Par visiem pastāstīt vienā rakstā nevar (teorētiski jau var, bet jums apniktu lasīt), tāpēc te 10 zīmīgu notikumu izlase.

Grandiozais Veba teleskops

Gandrīz katrs no pasaulē lielākajiem populārzinātniskajiem medijiem gada noslēgumā veido sarakstu ar nozīmīgākajiem notikumiem. Un šogad, kur vien skaties, tajos visos viens "viesis" ir nemainīgs – Džeimsa Veba kosmiskais teleskops.

Palaists 2021. gada Ziemassvētkos, tas mēnešiem ilgi ceļoja līdz savai jaunajai mājvietai apmēram 1,5 miljonus kilometru attālumā no Zemes, ceļā veicot visus nepieciešamos sagatavošanās darbus un testus, lai vasarā pilnvērtīgi varētu sākt vākt datus.

Līdz šim jaudīgākā observatorija, kas nogādāta kosmosā, nu veras Visuma dzīlēs, uztverot infrasarkano gaismu no senākajiem un tālākajiem izplatījuma nostūriem. Jūlija sākumā publiskoti pieci attēli, kas apliecināja Veba teleskopa spējas. To vidū gan krāšņs attēls ar tā dēvēto Stefana kvintetu jeb piecu galaktiku kopu (attēlā), gan Lielā Ķīļa miglājs iepriekš nebijušā izšķirtspējā. Kopš vasaras Veba kontā jau ne viens vien rekords, tostarp arī senākā jebkad novērotā gaisma, kas līdz mums ceļojusi 13,5 miljardus gadu. Un tādu sasniegumu būs vēl daudz, Vebs tikai sāk "ieskrieties"!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!