Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Kaut sabiedrībā visbiežāk kā Vezuva izvirduma upuri min Pompejus, tā nebija vienīgā pilsēta, ko iznīcināja varenais uguns kalns. Arī Herkulāna, kura gan bija mazāka par Pompejiem, tika izpostīta. Tur atradās arī tā dēvētā "Villa dei Papiri" jeb "Papirusu villa", kurā uzietas daudzu rakstu darbu paliekas. Nu šos senos manuskriptus mēģina atšifrēt ar mākslīgā intelekta palīdzību, vēsta vietne "Science Alert".

Ir versija, ka šī villa ar prāvo bibliotēku reiz bijusi filozofa Filodēma rezidence. Lai vai kā, tajā uzieti pārogļojušies, pelnos klāti papirusu ruļļi. Skaidrs, ka tos nevar tā vienkārši notīrīt, atritināt un izlasīt.

Tas savulaik mēģināts, bet rezultātā vērtīgā vēstures liecība sabojāta vēl vairāk. Nu mūsdienu tehnoloģijas ļauj uzkonstruēt manuskripta trīsdimensiju digitālu modeli, to vispār neaiztiekot. Taču atšifrēt rakstīto aizvien ir grūti. Martā Kentuki Universitātes pētnieki izsludināja konkursu "Vezuva izaicinājums" – publiskoja datus, kas iegūti, skenējot pārogļojušos tekstus, un aicināja tekstus atšifrēt, izmantojot mākslīgo intelektu.

Nu divi studenti tikuši galā ar vienu vārdu. Lūks Faritors, datorzinātnes students no Nebraskas–Linkolnas Universitātes (ASV) un Jusefs Naders, biorobotikas students no Berlīnes Brīvās universitātes (Vācija) uztrenējuši mākslīgā intelekta algoritmu pietiekami, lai tas sāktu atpazīt konkrētus vārdus. Viņiem izdevies "sazīmēt" vārdu "πορϕυρας" jeb "porphyras", kas nozīmē "violets". Tas ir pirmais pilnais vārds, ko izdevies atšifrēt no Vezuva izvirdumā apraktajiem tekstiem, izmantojot mākslīgo intelektu.

Viens vārds varētu šķist visai pieticīgs sasniegums, taču jāatceras, ka runa ir par objektu, kas vērotājam no malas atgādinātu vien netīru, pārogļojušos koka sprunguli. Katrā gadījumā neko tādu, kas reiz bijis rullis ar tekstu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Faritoram bija jāpavada visai ilgs laiks, lai iemācītu algoritmam sākt no 3D skenējumos redzamajām strīpiņām un veidojumiem izdalīt tos, kas reiz bijušas līnijas, vilktas ar tinti. Katrs no studentiem izmantojis nedaudz citu piegājienu mākslīgā intelekta algoritma apmācībā un veikuši to neatkarīgi viens no otra, bet rezultāts ir vienāds. Tas vairo uzticamību, ka algoritmu pamanītais vārds tiešām tur bijis ierakstīts, nevis ir algoritma kļūme.

Faritora un Nadera sasniegums, kaut būtisks, vēl nekvalificējas galvenajai "Vezuva izaicinājuma" balvai, kas ir 700 tūkstoši dolāru. Tā tiks piešķirta cilvēkam vai komandai, kurai izdosies atšifrēt četras vai vairāk rindkopas. Arī tu vari pamēģināt – te pieejami gan 3D skenējumi, gan mākslīgā intelekta rīks, kas tev būs jāapmāca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!