Foto: Shutterstock

To vienkārši tik īsā laikā nav iespējams īstenot. Nedz tas ir vajadzīgs, nedz to šobrīd ļauj mūsu tehnoloģiskās iespējas. Runa ir par Īlona Maska vīziju līdz 2050. gadam uz Marsa izveidot koloniju ar miljonu iedzīvotāju. Eksperti šai vīzijai aplauž spārnus, izmantojot tādus apzīmējumus kā "pārlieku romantizēta", "nereālistiska" vai pat "kosmosa vandalisms" un "māņi".

Šo varētu uzskatīt par turpinājumu rakstam "Solīta "Tesla" garāžā neieripo", kur apkopoti pieci grandiozi un nepiepildīti Īlona Maska solījumi. Atšķirība gan šoreiz ir tā, ka šī solījuma termiņš vēl nav pienācis. 27 gadi ir krietns laika posms cilvēka mūžā. Taču vai pietiekami ilgs laiks, lai dibinātu pašpietiekamu un funkcionējošu pilsētu uz planētas, kur neviens cilvēks vēl kāju nav spēris un, visticamāk, tuvākajos 10 gados arī nespers? Daudzi nozares eksperti ir vienisprātis, ka šī pārlieku optimistiskā vīzija par Marsa kolonizāciju jau šobrīd ir solījums, kurš lemts neveiksmei. Vismaz tik īsā laika termiņā.

Tātad. 2050. gads. Pašpietiekama kolonija uz Marsa. Viens miljons iedzīvotāju. Regulāra satiksme starp Zemi un Marsu. Tā jau pasen solīja Masks. Vēl krietni pirms pirmajos izmēģinājuma lidojumos bija devies "SpaceX" zvaigžņu kuģis. Cik šī vīzija reāla?

Tas nav lidojums uz Mēnesi


21. gadsimtā Marss ir tas, kas 20. gadsimta 60. gados bija Mēness. Tas ir uzmanības centrā ne tikai zinātnisko misiju jomā – par šīs planētas izpēti tiek veicināta arī liela sabiedrības interese. NASA prot ne tikai būvēt raķetes, bet arī mārketingu, un liels skaits cilvēku, elpu aizturējuši, pirms dažiem gadiem sekoja līdzi jaunākā NASA rovera "Perseverance" lidojumam uz sarkano planētu. Uz šo notikumu fona arī "Campus" veidoja vizuāli krāšņu rakstu sēriju par Marsa izpēti, kur stāsti par šobrīd aktuālo izpēti mijās ar pagātnes un nākotnes fantāzijām par dzīvi uz Marsa.

Tomēr aizsūtīt uz Marsu zondes un pašgājējus ne tuvu nav tas, kas sūtīt turp cilvēkus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!