Foto: AP/Scanpix/LETA

Netālu no Vezuva arheologi uzgājuši pirmā gadsimta izsmalcinātu villu, no kuras katastrofālo vulkāna izvirdumu varētu būt vērojis Plīnijs Vecākais, ziņo ārzemju mediji.

Izrakumos netālu no Neapoles arheologi atklājuši senu villu, kas savulaik atradusies jūras krastā un varētu būt bijusi tā ēka, no kuras katastrofālo vulkāna izvirdumu mūsu ēras 79. gadā ieraudzījis romiešu filozofs Plīnijs Vecākais.

Kā daudziem zināms, Vezuva izvirdums iznīcināja seno Pompejas pilsētu un vairākas citas apdzīvotās vietas apkārtnē. Bojā gāja vairāk nekā 16 tūkstoši cilvēku, ieskaitot Plīniju.

Plīnijs Vecākais, kurš bija flotes komandieris, devās pāri līcim, lai glābtu līdzcilvēkus. Viņa radinieks un adoptētais dēls Plīnijs Jaunākais vēstulē vēlāk aprakstījis, ka pieredzējis sava audžutēva nāvi, tam nosmokot vulkāna indīgajās gāzēs.

Nupat atklātā villa atrodas pie Bakoli pilsētas uz ziemeļaustrumiem no Neapoles. Mūsu ēras pirmajā gadsimtā tur atradās ostas pilsēta Mizēnija, kurā Plīnijs Vecākais komandēja floti.

Arheologi uzskata, ka šī villa piederējusi kādam bagātam romietim, un tā atbilst Plīnija aprakstiem, turklāt tai ir skats uz Vezuvu, kas slejas līča otrā pusē apmēram 30 kilometru attālumā.

Villai ir “maksimāli plašs skats uz visu ostu un līci”, teikts Itālijas Kultūras ministrijas paziņojumā. “Šis, iespējams, var būt augstākais punkts, no kura Plīnijs Vecākais, Mizēnijas flotes komandieris, būtu varējis redzēt Vezuva izvirdumu.”

Kā tas mēdz gadīties arheoloģijā, villu uzgāja nejauši, kad šajā vietā tika likvidēts baseins, lai iekārtotu bērnu spēļu laukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!