Foto: Shutterstock

Arheologiem beidzot varētu būt izdevies noskaidrot, kas atdusas Maķedonijas karaliskās ģimenes trīskāršajā apbedījumā, par ko nav vienprātības jau pusgadsimtu, vēsta zinātnes portāls "Live Science".

Trīskāršais apbedījums, kurā atdusas Maķedonijas karaliskās ģimenes pārstāvji – Aleksandra Lielā tēvs, pusbrālis un dēls – atklāts jau pirms 50 gadiem, taču tikai tagad pētniekiem izdevies noteikt, kam pieder kura kapavieta. Tomēr viņu secinājumi tiek apšaubīti.

Apbedījumā Egijā, senās Maķedonijas galvaspilsētā (tagad Verginas pilsēta Grieķijas ziemeļos), ir trīs kapavietas, kas izbūvētas 4. gadsimtā p.m.ē., ziņots apskatā "Journal of Archaeological Science: Reports" pagājušā gada decembra izdevumā.

Šis apbedījums tika atrasts jau pagājušā gadsimta 70. gados, un tika uzskatīts, ka šīs kapenes, apzīmētas kā kaps I, II un III, pieder karaliskās ģimenes pārstāvjiem, kam bijusi tuva radniecība ar Aleksandru Lielo. Tie bijuši viņa tēvs, valdnieks Filips II, dēls Aleksandrs IV, kas dzimis Aleksandra laulībā ar Roksanu, un viņa vecākais pusbrālis, karalis Filips III Arhidejs. Tas tā kā bija skaidrs, bet nebija zināms, kurās kapenēs kurš atdusas.

Foto: Antonis Bartsiokas, Juan Luis Arsuaga, Nicholas Brandmeir

Kapeņu ģeogrāfiskā atrašanās vieta un apbedījumu izvietojums. IV kaps pieder valdniekam Kasandram, kas pēc izlaupīšanas vairs nesatur mirstīgās atliekas vai artefaktus.

Lai noteiktu skeletu identitāti, arheologi vēlreiz izpētīja visus pieejamos senos aprakstus par katru indivīdu, tostarp ziņas par ievainojumiem vai skeleta anomālijām, kas varētu palīdzēt tos identificēt, un salīdzināja tos ar katra skeleta rentgenu.

"Tas bija kā aizraujošs sens detektīvs," portālam "Live Science" izteicās pētījuma vadošais autors Antonijs Barcoks, antropoloģijas un paleoantropoloģijas emeritētais profesors Trāķijas Demokrīta Universitātē Grieķijā.

Barcoks ar kolēģiem identificēja karali Filipu II kā I kapa iemītnieku, pamatojoties uz skeleta deformēto un saaugušo ceļa locītavu. Pārskatā teikts, ka tas "atbilst vēsturiskajiem pierādījumiem par karaļa Filipa II klibumu". Viņš apglabāts līdzās vienai no savām sievām, karalienei Kleopatrai, un viņu jaundzimušajam bērnam, secinājuši pētnieki.

"Šis bija vienīgais zīdainis Maķedonijas dinastijā, kas nomira neilgi pēc piedzimšanas," norāda Barcoks. "18 gadus vecās sievietes skeleta vecums tika noteikts, pamatojoties uz augšdelma kaula epifīzes līnijām [tās parāda, kad kauls pārtrauc augt]. [Šis skaitlis] sakrīt ar senos avotos minēto Kleopatras vecumu."

Eksperti iepriekš apgalvoja, ka Filips II tika apbedīts II nevis I kapā, taču vīrieša skeletam II kapā netika konstatētas fiziskas traumas, kas ļauj secināt, ka tas ir karalis Filips III Arhidejs, kurš valdīja Maķedonijā pēc Aleksandra Lielā nāves. Viņš tika apglabāts kopā ar savu sievu Adeju Eiridīki, "kareivi, kas bija armijas vadītāja", saka Barcoks. Saskaņā ar pētījumu viņas skeletu ieskauj vairāki ieroči.

"Skeleta liecības un kremēto kaulu modelis atbilst Arhideja un viņa sievas nāves apstākļiem," sacīja Barcoks. "I kaps bija ļoti mazs un nabadzīgs, bet II kaps bija ļoti liels un bagāts. Tas ir saistīts ar vēsturiskajiem pierādījumiem, ka Maķedonija bija bankrota stāvoklī, kad Aleksandrs Lielais uzsāka savu valdīšanu, un ļoti bagāta, kad viņš nomira."

Turklāt II kapā esošajam skeletam nebija ar vēl vienas Filipu II saistītās pazīmes: acs trauma. Iepriekšējie pētījumi noteica, ka vīrieša galvaskausam II kapā ir traumatiska ievainojuma pazīmes labajā pusē, taču šie apgalvojumi ir atspēkoti vairākos pētījumos, tostarp šajā jaunajā pārskatā.

"No seniem avotiem zināms, ka Filips II bija guvis acs traumu, kas viņu padarīja aklu," saka Barcoks. "Es biju pārsteigts, konstatējot, ka II kapa vīrieša skeletā nav šādas acs traumas, kas sākotnēji tika plaši aprakstīta kā ievainojums, kas identificēja Filipu II. Citiem vārdiem sakot, šis bija gadījums, kad tika aprakstīta kāda morfoloģiska iezīme, kas patiesībā neeksistēja."

Šī detaļa arī palīdzēja pētniekiem noteikt, ka II kapā nebija Filipa II mirstīgās atliekas. Jāatzīmē, ka tā galvaskausa daļa, kas būtu norādījusi uz acs traumu I kapā, nebija saglabājusies.

Visbeidzot, pētnieki identificēja III kapa iemītnieku kā Aleksandru IV, Aleksandra Lielā pusaugu dēlu, kurš tika nogalināts cīņā par varu pēc sava tēva nāves – secinājums, kuram "vairums zinātnieku piekrīt", raksta pētījuma autori.

Īans Vortingtons, senās vēstures profesors Sidnejas Makvārija Universitātē, kurš nebija iesaistīts pārskatā, portālam "Live Science" atzina, ka "fascinējošais" pētījums ietver "plašu tiesu ekspertīžu analīzi un zināmu vēsturisko kontekstu, kā arī piemin pretējus viedokļus, ", bet viņš joprojām uzskata, ka Filips II tika apglabāts II kapā.

"Cita starpā izšķiroši svarīgi ir tas, ka II kapa kameras izbūvētas dažādos laikos, savukārt Filipa III un Eiridikes apbedīšana bija plānota kā divkārša apbedīšana, kas nozīmē, ka abu kameru celtniecībai jābūt vienlaicīgai," norāda Vortingtons. Tāpat viņš ne līdz galam piekrīt par acs traumas pierādījumiem.

"Ir arī nozīmīga problēma, kas saistīta ar labās acs traumu galvaskausā no II kapa, kas atbilst brūcei, ko Filips II guva Metonā 354. gadā p.m.ē., kad viņam acī ietriecās vaļņa bultskrūve," saka Vērtingtons. "Pat neizrotātās kapeņu sienas (atšķirībā no I kapa) norāda uz Filipu II, jo mēs zinām, ka viņa dēlam un pēctecim Aleksandram III [bija] ātri jāapglabā tēvs, lai tiktu galā ar grieķu sacelšanos. (..) Aleksandrs plānoja atgriezties dzimtas kapos un padarīt tos par līdzvērtīgiem piramīdām, taču viņš to nepaveica."

"Galu galā neviena mirušā identifikācija II kapā nekad nevar būt 100% pārliecinoša, ņemot vērā pašreizējos pierādījumus, analīzi un argumentētus vēsturiskus argumentus, taču kopumā tas, visticamāk, ir Maķedonijas izcilākā valdnieka Filipa II kaps," uzskata Vortingtons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!