Foto: Shutterstock
Gan grieķu dievi, gan mirstīgie pilsoņi prata baudīt dzīvi – vēl viens apstiprinājums tam uziets valsts dienvidos, kur arheologi atklājuši 1600 gadus senu vīna veikalu, vēsta ārzemju mediji.

Izrakumos Grieķijas dienvidu daļā, senās pilsētas Sikionas atrašanās vietā, arheologi uzgājuši vīna veikalu no laika, kad tur saimniekoja Romas impērija. Veikals gan sagruvis un pamests, iespējams, zemestrīces rezultātā. Drupās atrastas senas monētas, marmora galdu virsmas un dažādi trauki – no stikla, bronzas un māla. Vīna veikals atradies ēku kompleksā, kurā bija vairākas darbnīcas un olīveļļas spiestuve.

"Diemžēl mums pagaidām nav tiešu pierādījumu tam, kādu vīnu tur pārdeva. Mums ir pāris vīnogu kauliņi, taču pagaidām neko konkrētāku nevaram pastāstīt," saka Vilfrīda Lorjē Universitātes (Knaāda) asociētais profesors, pētījuma līdzautors Skots Gelimors.

Lielākā daļa vīna veikalā atrasto monētu ir no Konstantīna II valdīšanas laika (337. – 361. gads), jaunākā kalta laikā no 355. līdz 361. gadam, specializētajam portālam "Live Science" pastāstīja Gelimors. Par savu atklājumu Gelimors kopā ar kolēģi, Ostinas Koledžas asociēto profesoru Martinu Velsu, ziņoja Amerikas Arheoloģijas institūta ikgadējā sapulcē, kas notika janvāra sākumā Čikāgā.

Vīna veikals savu pastāvēšanu beidzis "pēkšņi un negaidīti". Nav gan zināms, kas bijis par iemeslu tā sagrūšanai un pamešanai, saka Gelimors. 60 bronzas monētas uz grīdas ir šī veikala "pēdējo brīžu liecinieces".

"Monētas mēs atradām izbirušas pa visu grīdu. Tas varētu norādīt uz to, ka nauda tika turēta kādā traukā vai maisā, un, kad ēka sabruka, trauks nokrita zemē un saplīsa, izkaisot monētas pa grīdu," pieļauj Gelimors. "Mēs nezinām, kas tas bija par notikumu – iespējams, zemestrīce, bet varbūt laikapstākļu iedarbības dēļ iebruka jumts, piemēram, lietusgāzē."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!