Foto: Federica Gigante

Nejauši atklāts rets viduslaiku astronomiskais instruments ir izrādījies esam iespaidīgas starpkultūru zinātniskās apmaiņas pierādījums, ziņo Kembridžas Universitāte.

Misiņa astrolabs izgatavots 11. gadsimtā Spānijā, taču pēc tam gadsimtu gaitā tajā tika iegravētas anotācijas un papildinājumi vairākās valodās, jo katrs nākamais īpašnieks to pielāgoja un atjaunināja savām vajadzībām.

Tāpēc objekts ir ne tikai rets, bet arī unikāls artefakts: palimpsests, kurā reģistrētas mainīgās idejas un lietotāju vajadzības, mainoties pasaules izziņai un kontekstam.

"Tas nav tikai neticami rets objekts. Tas ir vērtīgs zinātniskās informācijas apmaiņas reģistrs starp arābiem, ebrejiem un kristiešiem simtiem gadu garumā," saka vēsturniece Federika Džigante no Kembridžas universitātes, kura no jauna atklāja astrolabu un tā uzrakstus privātā muzejā Veronā. Viņas atklājumi publicēti pētījumā zinātniskajā žurnālā "Nuncius".

"Muzejs vēl nebija sācis šā objekta padziļinātu izpēti, un tikai tagad tas ir kļuvis par svarīgāko eksponātu muzeja kolekcijā," stāsta zinātniece. "Kad tuvplānā pētīju astrolabu, ievēroju, ka tajā redzami ne tikai brīnišķīgi gravējumi arābu valodā, bet varēja redzēt arī padzisušus uzrakstus ebreju valodā. Saskatīt tos varēja tikai saules gaismā pie loga. Man šķita, ka sapņoju, bet atklāju arvien vairāk un vairāk [šo uzrakstu]. Tas bija ļoti aizraujoši."

Foto: Federica Gigante

"Veronas astrolabā tika veiktas daudzas modifikācijas, papildinājumi un pielāgojumi, kad tas mainīja īpašnieku. Vismaz trīs atsevišķi lietotāji uzskatīja, ka šim objektam ir jāpievieno tulkojumi un labojumi, divi izmantoja ebreju valodu un viens rietumu valodu," viņa stāsta.

Astrolabus mēdz dēvēt par pirmajiem viedtālruņiem vai datoriem pasaulē. Tas ir pārnēsājams divdimensiju instruments, kas kartē debesis, un tika izmantots daudzus simtus gadu. Astrolabs sastāv no debesu kartes ar rotējošām daļām, kas ļauj lietotājiem aprēķināt savu pozīciju laikā un telpā – tas bija nozīmīgs instruments ne tikai navigācijai, bet arī astronomijai un astroloģijai.

Pirmo reizi astrolabi parādījās Senajā Grieķijā, bet tikai attīstoties islāma pasaulē sasniedza savu daudzpusību.

Džigante, kura specializējas agrīnā modernā perioda islāma pasaules artefaktos, muzeja vietnē pamanīja nesen augšupielādētu astrolaba fotoattēlu un sazinājās ar viņiem, lai uzzinātu vairāk par to.

Foto: Federica Gigante

Instrumenta izcelsmes noteikšana ietvēra tā rūpīgu izpēti un salīdzināšanu ar citiem astrolabiem. Stils, gravējums aizmugurē un kaligrāfijas stils atbilst astrolabiem, kas izgatavoti Andalūzijā 11. gadsimtā. To apstiprina arīzvaigžņu rādītāju novietojums, kas ļauj uzskatīt, ka astrolaba pamatā bija zvaigžņu koordinātas, kas izmantotas 11. gadsimta beigās un atbilst Kordovai un Toledo.

Kas attiecas uz gravējumiem uz objekta, tie vēsta par bagātu kultūras vēsturi. Daži no arābu uzrakstiem ir musulmaņu lūgšanu rindas un vārdi; tā kā astrolabu var izmantot laika uzskaitei, tas liecina, ka vismaz viens tā īpašnieks izmantoja artefaktu kā lūgšanu grāmatu.

Ebreju uzrakstos ir iekļauti astroloģisko zvaigznāju tulkojumi, kas arī ir ļoti izteiksmīgi, saka Džigante.

Foto: Federica Gigante

"Šie ebreju papildinājumi un tulkojumi liecina, ka noteiktā brīdī objekts atstāja Spāniju vai Ziemeļāfriku un nonāca ebreju diasporas kopienā Itālijā, kur arābu valodu nesaprata, un tā vietā tika izmantota ebreju valoda," viņa skaidro.

Visbeidzot astrolabs ir nonācis kāda Rietumu sabiedrības pārstāvja rokās, kurš ir iegravējis platuma grādu korekcijas abās astrolaba pusēs ar rietumu arābu cipariem, kādus mēs lietojam šodien. Iespējams, tas bijis latīņu vai itāļu valodas pārstāvis, kas dzīvojis Veronā. Tomēr interesanti, ka daži labojumi šķiet nepareizi.

"Ne tikai abi skaitļi atšķiras no tiem, kas norādīti arābu valodā, tie nesakrīt arī savstarpēji. Iespējams, vēlākais astrolaba īpašnieks bija nolēmis, ka oriģinālās vērtības arābu valodā bija neprecīzas un izlabojis tās," uzskata pētniece.

"Šis objekts pieder gan islāma, gan ebreju un Eiropas kultūrai, tās nevar atdalīt," saka Džigante.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!