Visi zina slavenās Gīzas piramīdas – iespaidīgo trijotni, kas līdz ar Sfinksu slejas Kairas pievārtē. Tām nākušas klāt vēl dažas. Taču – cik tad pavisam Senās Ēģiptes piramīdu ir saglabājies līdz mūsdienām?

Vairums tiešsaistes resursu vēsta, ka šodien apskatāmas kopumā 118 dažādos stāvokļos esošas piramīdas. Taču zinātnieku viedokļi par precīzu skaitu atšķiras.

"Es neuzskatu, ka uz šo jautājumu vispār var atbildēt precīzi," zinātnes portāls "Live Science" citē Ņujorkas Universitātes ebreju un jūdaistikas mākslas zinātņu profesori Annu Meisiju Rotu. Viņa turklāt norāda, ka pētnieku vidū nav vienprātības pat par to, kas uzskatāms par Ēģiptes piramīdu.

Piemēram, 25. dinastijas laikā (apmēram no 712. līdz 664. gadam pirms mūsu ēras) Ēģiptē valdīja faraoni no Nūbijas (mūsdienu Sudāna un Ēģiptes dienvidu daļa). Šie nūbiešu valdnieki savas piramīdas cēla Sudānā, bet viņi bija Ēģiptes valdnieki, tāpēc pastāv diskusijas, vai viņu Sudānā uzbūvētās piramīdas būtu jāpieskaita Ēģiptei.

Vēl viena problēma ir tā, vai mazākās piramīdas, ko reizēm sauc par "karalieņu piramīdām", kas atradās blakus lielākām, ir jāieskaita kopējā skaitā. Piemēram, blakus dižajām Heopsa, Hefrena un Mikerīna piramīdām Gīzā ir vismaz astoņas mazākas piramīdas. Mūsdienu zinātnieki šīs mazākās piramīdas, kas dažkārt ir slikti saglabājušās, sauc arī par "sekundārajām piramīdām".

Senās Ēģiptes izpētes asociācijas prezidents un grāmatu autors Marks Lēners norāda uz citām ar piramīdu izpēti saistītām problēmām. "Tas daļēji ir atkarīgs no tā, ko jūs saucat par piramīdu," Lēners saka "Live Science". Viena problēma ir tā, ka ne visas piramīdas tika pilnībā pabeigtas. Dažos gadījumos celtniecības darbi tika pārtraukti neilgi pēc to uzsākšanas, tāpēc rodas jautājums, "vai pieskaitīt piramīdas, kuras tikko sāktas celt," viņš saka.

Lēners arī atzīmē, ka Jaunās valsts laikā (apmēram no 1550. līdz 1070. gadam pirms mūsu ēras) privātpersonas dažkārt pie sava kapa uzcēla nelielu piramīdu, un tiek apspriests, vai arī šīs mazās piramīdas skaitīt. "Ja mēģinātu pieskaitīt Jaunās valsts nekaraliskās piramīdas, kuras parasti bija diezgan mazas un bieži vien ir tagad pilnībā sagruvušas, to ir ļoti daudz, un, iespējams, ir vēl daudz vairāk, kas ir pilnībā pazudušas vai vēl nav atklātas," piebilst profesore Rota.

Lai gan Ēģiptes piramīdu skaits nav precīzi nosakāms, pietnieki piekrīt, ka skaitlis 118 nav galīgi nepareizs. "Es uzskatu, ka šis skaitlis, iespējams, varētu apmēram tāds arī būt, lai gan es personīgi neesmu tās visas saskaitījis," portālam "Live Science" sacīja ēģiptologs un Vērmontas Universitātes asociētais profesors Deivids Laitbodijs. Viņš norāda, ka daudzas būtu mazākas privātās piramīdas.

Lai gan Ēģipte slavena ar savām piramīdām, patiesībā Sudānā to ir vēl vairāk, norāda Laitbodijs. Sudānas senajās kapsētās patiešām joprojām tiek atrasts liels skaits piramīdu, bet daudz mazākas nekā Gīzā uzceltās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!