Foto: Publicitātes foto

Neviennozīmīgi vērtēta personība, bet viennozīmīgi izcils arheologs un pasaulslavens ēģiptologs, grāmatu un atklājumu autors – Dr. Zahi Havass. Atpazīstamībā viņš piekāpjas tikai saviem pētāmajiem objektiem – piramīdām un Tutanhamonam – , bet Senās Ēģiptes vēstures izpētē un popularizēšanā Zahi Havass ir pielīdzināms leģendārajam Hovardam Kārteram, kuram pieder 20. gadsimta dižākais atklājums. Dr. Havass cer ieiet vēsturē ar atklājumu 21. gadsimtā.

Šoruden Dr. Zahi Havass īsi paviesojās Baltijas valstīs, Rīgā, Tallinā un Viļņā, katrā aizvadot vienu dienu un uzstājoties ar lekciju. Dažiem medijiem tika dota iespēja profesoru intervēt. Intervija Rīgā notiek Rīgas Biržā, elegantā kabinetā. Dr. Zahi Havass apzinās savu nozīmību un superzvaigznes statusu. Viņa izturēšanās ir pašapzinīga, ne mazākās familiaritātes, intervijas laikā viņa telefons zvana un saņem ziņojumus nepārtraukti. Gods kam gods, profesors nenovēršas no intervētāja. Neviļus nodomāju – pat ja tobrīd zvanītu vissvarīgākais cilvēks pasaulē, mūsu intervija turpinātos. Uz jautājumiem viņš atbild kodolīgi, uz dažiem – izvairīgi.

Zahi Havass dzimis 1948. gada maijā, uzaudzis ciematā netālu no nelielās Vidusjūras ostas pilsētas Dimjatas. Interesanti, ka viņa pirmā interese nebūt nebija dzimtās zemes vēsture – sākotnēji viņš studēja jurisprudenci Aleksandrijas Universitātē, taču drīz vien mācību virzienu nomainīja uz grieķu un romiešu arheoloģiju.

Jūs tiekat saukts par Ēģiptes Indianu Džonsu. Filmās viņa dzīvība tiek bieži apdraudēta – jūsu arī?

Mans darbs ir tieši tikpat bīstams! Atklāt kapenes, doties pa gaiteņiem – tas vienmēr ir piedzīvojums. Vai man ir bail? Nē!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!