Pasaules klimatā šobrīd notiek "varas maiņa" – pēc pusotra gada valdīšanas savas pilnvaras gatavojas nolikt "El Niño". Tā vietā nāks "La Niña". Speciālisti paredz, ka šī "mazulīte" būs ļoti skarba un nesīs līdzi spēcīgas viesuļvētras Atlantijas okeānā. Vai šis globālais klimata fenomens ietekmēs arī Latviju?

"El Niño – dienvidu svārstības" jeb ENSO (El Niño-Southern Oscillation) ir viena no lielākajām fluktuācijām zemes klimatiskajā sistēmā. ENSO ir siltās un aukstās ūdens virsmas temperatūras cikls Klusā okeāna tropiskajā centrālajā un austrumu daļā. "El Niño" ir tā siltā fāze, "La Niña" – aukstā. Tulkojot fāžu nosaukumus no spāņu valodas, – puisēns un meitene. Viens seko otram – kad beidzas "puisēna" laiks, sākas "meitenītes" valdīšana, un tā uz apli.

Mēs jau skaidrojām, kas ir "El Niño" un "La Niña", un kā tie ietekmē pasaules klimatu.

2023. gada sākumā noslēdzās iepriekšējais "La Niña" periods, kas bija neparasti ilgs un spēcīgs, dodot vietu "El Niño", kas savukārt sagādāja vairākus karstuma rekordus. Tagad atkal notiks maiņa, un klimata speciālisti negaida neko labāku – ASV tiek prognozēta kārtējā ārkārtīgi karstā vasara, bet Atlantijas okeānā plosīsies spēcīgas viesuļvētras, un nokrišņu līmenis būs virs vidējā.

ASV Nacionālā okeāna un atmosfēras pārvalde (NOAA) prognozē, ka pāreja no "El Niño" uz neitrālo periodu notiks jūnijā, bet "La Niña" ar 49% varbūtību varētu iesākties starp jūniju un augustu vai starp jūliju un septembri (69% varbūtība).

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!