Ja tev ir izdevies redzēt pilnu Saules aptumsumu, vari sevi uzskatīt par veiksminieku. Šī grandiozā parādība parasti vērojama kaut kur tālās zemēs. Latvijā nākamais pilnais Saules aptumsums būs vien 2142. gada 25. maijā. Taču kā ar Saules aptumsumu no kosmosa? To savām acīm redzējuši tikai izredzētie – astronauti.

Piemēram, 2021. gada pilno Saules aptumsumu, kas uz Zemes bija skatāms vien tiem, kas tobrīd atradās Antarktīdā, redzēja Starptautiskās kosmosa stacijas astronauti. Protams, pieredze ir pavisam cita – ja uz Zemes redzam, kā Mēness gandrīz pilnībā aizsedz Saules disku, tad astronauti redzēja vien Mēness mesto ēnu virs Antarktīdas. Turklāt kosmosa stacija tomēr lido vien apmēram 400 kilometru augstumā virs mūsu skaistās planētas, un katrā noteiktā brīdī astronauti redz vien daļu no tās.

Pavisam cits skats paveras no Mēness orbītas. "Apollo" misiju astronautiem bija tā laime redzēt Zemi visā tās krāšņumā – puslodi uzreiz. Nu līdzīgi Zemi ieraudzīja Japānas privātuzņēmuma "ispace" kosmiskais lidaparāts "Hakuto-R", turklāt ar Mēness mesto ēnu virs Austrālijas.

"Hakuto-R" komanda cerēja, ka tai izdosies kļūt par pirmo komercmisiju, kurai izdevies nogādāt zondi uz Mēness. Līdz šim to paveikušas tikai valstu kosmosa aģentūras. Šis mērķis palika nesasniegts – nosēšanās manevra laikā ar zondi tika zaudēti sakari, un jāpieņem, ka tā ir avarējusi. Tomēr dažas dienas pirms tam "Hakuto-R" uzņēma lielisku attēlu ar "zemeslēktu" – līdzīgi kā to izdarīja "Apollo 8" misijas astronauti 1968. gadā.

Attēls tapis, zondei esot aptuveni 100 kilometru augstumā. Priekšplānā redzama Mēness virsma, bet tālu fonā Zeme ar Mēness mesto ēnu pie Austrālijas – tur dzīvojošie 20. aprīlī varēja priecāties par Saules aptumsumu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šādi pilns Saules aptumsums izskatās tiem, kas uz Zemes.

Un šādi Mēness mesto ēnu redzēja "ispace" lidaparāts "Hakuto-R".


"Hakuto-R" varēja kļūt par pirmo privātuzņēmuma zondi, kurai izdevies droši nosēsties uz Mēness, bet tas nebūt nav pirmais privātā sektora mēģinājums. Piemēram, 2019. gadā to cerēja paveikt Izraēlas uzņēmumi "SpaceIL" un "Israeli Aerospace Industries". Arī Izraēlas zonde "Beresheet" avarēja.

"Hakuto-R" toties iepriecināja ar ļoti kvalitatīvām un skaistām bildēm no Mēness orbītas. "Mēs šajā pirmajā misijā sasniedzām daudzus no mērķiem. Turpināsim iet uz priekšu," uzsvēra kompānijas "ispace" dibinātājs Takeši Hakamada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!