Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šobrīd NASA astronauti Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) aizvien izmanto skafandrus, kas izstrādāti kosmoplānu jeb tā dēvēto šatlu ēras sākumā 1980. gados. Tieši tā – vairāk nekā pirms 40 gadiem radītus aizsargtērpus! Taču plānotās misijas, galvenokārt jau atgriešanās uz Mēness, neiztiks bez jauniem skafandriem. Ar to ASV kosmosa aģentūrai gājis kā pa kalniem un lejām, taču nu beidzot prezentēts prototips, kas arī ar lielu varbūtību kļūs par skafandru, kurā kāju uz Zemes pavadoņa spers nākamā astronautu paaudze, tostarp pirmā sieviete uz Mēness.

Pašreiz izmantotais EMU jeb "Extravehicular Mobility Unit" ir skafandrs, kas lietošanā nonāca 1981. gadā. Šobrīd tas ir viens no diviem tērpiem, kurā iespējams iziet atklātā kosmosā no SKS. Otrs ir krievu "Orlan".

NASA jau pirms vairākiem gadiem izziņoja, ka jaunās paaudzes skafandri tūlīt, tūlīt būs gatavi, kā arī prezentēja tos publikai. Taču xEMU projekts nonāca strupceļā. 2021. gadā NASA Ģenerālinspektora birojs publicēja audita ziņojumu, kurā secināts, ka tērpu izstrādi būtiski kavē tehniskas ķibeles, neiekļaušanās budžeta rāmjos un finansējuma trūkums, kā arī Covid-19 pandēmijas radītie ierobežojumi. Auditā norādīts, ka tērpi visdrīzāk nebūtu gatavi misijām plānotajā termiņā, turklāt arī paredzami līdz pat miljardam dolāru lieli tēriņi, ja projekts tiktu turpināts. Tāpēc aģentūra nolēma piesaistīt privātos partnerus, kam uzticēt skafandru izstrādi. Vienošanās panākta ar Hjūstonā, Teksasā, bāzēto kompāniju "Axiom Space", kas sola jau šajā vasarā piegādāt skafandrus, kas derīgi treniņiem uz Zemes un simulētos kosmosa apstākļos.

Trešdien, 15. martā, protitips prezentēts publikai. Krāsu ziņā tie pilnībā atšķiras no jebkā, kas redzēts iepriekš mugurā NASA astronautiem – tie ir melni ar ziliem un oranžiem akcentiem.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Taču tas ir vien prezentācijai paredzētais eksemplārs ar kompānijas vizuālo identitāti. Ja astronauti tiešām staigās pa Mēnesi "Axiom Space" ražotos skafandros, tiem tāpat jābūt baltiem – kā visiem citiem skafandriem, kas paredzēti iziešanai atklātā kosmosā. Iemesls ir pavisam vienkāršs – balti tērpi vislabāk atstaro Saules gaismu, un tādējādi arī skafandra autonomās sildīšanas un dzesēšanas sistēmas var darboties visefektīvāk. Jāatceras, ka uz Mēness, kur tikpat kā nav atmosfēras, temperatūras atšķirība ēnā un tiešos Saules staros ir ļoti krasa.

Foto: AP/Scanpix/LETA

"Axiom Space" skafandru izstrādā, balstoties uz NASA iesākto darbu pie xEMU tērpa. Par to liecina arī nosaukums – AxEMU, kur apvienota abreviatūra no "Extravehicular Mobility Unit" ar "Axiom Space" nosaukumu. Līdzīgi kā xEMU, šajā skafandrā likts uzsvars uz mobilitāti un kustību brīvību. Pirmās paaudzes Mēness skafandri, kuros pa Zemes pavadoni lēkāja Nīls Ārmstrongs un citi "Apollo" misiju astronauti, salīdzinoši bija visai neērti un ierobežoja astronautu darbspējas. Diez vai arī jaunajos skafandros varēs ērti pakasīt muguru, tomēr "Axiom Space" sola, ka kustību brīvība būs nepieredzēti liela.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Skafandra prototipu pozitīvi novērtējusi arī viena no pieredzes bagātākajām NASA astronautēm Pegija Vitsona. Viņa zina, ko runā – viņa ASV astronautu vidū ir vairāku rekordu īpašniece, tostarp par visilgāk kosmosā pavadīto laiku – nepilnas 666 dienas. Turklāt 63 gadus vecā astronaute vēl nedomā mest mieru kosmiskajiem lidojumiem, jo maijā atkal dosies uz SKS. Šoreiz jau kā "Axiom Space", nevis NASA pārstāve. "Šis skafandrs būs daudz, daudz ērtāks. Uzlabotā kustību amplitūda ļaus astronautiem daudz labāk paveikt visus plānotos darbus, pētot gan Mēnesi, gan nākotnē arī Marsu," prototipu slavēja pieredzējusī astronaute.

Plānots, ka cilvēki uz Mēness virsmas atkal varētu izkāpt 2025. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!