Foto: Pixabay
Ekrāni ir kļuvuši par mūsu ikdienu. Darbā lūkojamies datorā, mājās televizorā vai planšetdatorā, tam visam pa vidu vēl viedtālrunis. Kā rūpēties par savu redzi un kā to aizsargāt no zilās gaismas, ko izstaro šīs viedierīces? Atbildes uz šiem jautājumiem bezmaksas publiskā lekcija sniegs Latvijas Universitātes (LU) optometristi.

Liela daļa cilvēku visu dienu pavada kopā ar viedierīcēm un pat vakaros pirms gulētiešanas vēl "dzīvo" sociālajos tīklos. Viedierīču ekrāns izstaro gaismu, kuru uztver mūsu acs tīklene, šo gaismu dēvē par zilo gaismu. Par zilo gaismu, kas šobrīd ir daudzu diskusiju avots, dēvē starojumu diapazonā no 415 nanometriem līdz 455 nanometriem. Aktuāls ir jautājums – vai zilā gaisma spēj ietekmēt mūsu miegu? Kādi ir mīti un kāda ir patiesība? Zilā gaisma uz cilvēku iedarbojas dažādi – tā ir nepieciešama arī, lai mēs dienas laikā būtu aktīvi un mundri. Tomēr, ja zilās gaismas būs par daudz, tā var kaitēt.

Kā rūpēties par redzi un ko iesaka optometristi? Vai saudzējošie režīmi viedierīcēs palīdz? Uz šiem un vēl citiem aktuāliem jautājumiem sniegs atbildes mūsu LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) eksperti.

Pasākumā ar padomiem dalīsies trīs LU eksperti:

  • Sergejs Fomins (LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes docents) ar tēmu "Datora, viedo ierīču un TV ekrāns – kā veidojas attēls uz ekrāna un kas ir tā gaisma, ko mēs redzam?";
  • Gunta Krūmiņa (LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes profesore) ar tēmu "Mūsu ikdiena "dzīvojot" kopā ar ekrāniem vakar, šodien un rīt – skats uz sevi no malas";
  • Aiga Švede (LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes docente) ar tēmu "Vai ekrāns ietekmē mūsu redzi – mīti un patiesība".

Pasākumu vadīs Ilze Dimanta, LU pētniece un zinātnisko projektu vadītāja "L'Oreal".

Vairāk par to, kas tad ir viedierīču izstarotā zilā gaisma un kā tā ietekmē mūsu redzi un, piemēram, spēju vakarā iemigt, vari uzzināt arī rakstā "Kaitīgā viedierīču ekrānu zilā gaisma: zinātne vai muļķības?", kura tapšanā "Campus" sadarbojās ar profesori Guntu Krūmiņu.

LU skaidro, ka pasākumu cikla "Zinātnes kafejnīca" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem, uzdot viņiem jebkuru jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu.

Publiskā lekcija notiks 26. februārī pulksten 17 LU Zinātņu mājā (Jelgavas iela 3). Pasākums ir bezmaksas, un gaidīts ir ikviens interesents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!