Foto: Publicitātes foto
Kristapu Porziņģi un jātnieku uz zirga nenoskenēs, bet kamaniņu braucēju gan. "Patiesībā Porziņģi gan var noskenēt, tikai vajadzētu divus piegājienus," stāsta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina tehnoloģiju institūta asociētā profesore Inga Dāboliņa un doktorante Eva Lapkovska, pie kurām Antropometrijas laboratorijā viesojas "Campus", lai uzzinātu vairāk par procesu, kā ar moderno tehnoloģiju palīdzību pamazām tiek strādāts pie jauniem tērpiem Latvijas kamaniņu sportistiem, kas varbūt kādā no mačiem ļaus no rezultāta "atņemt" pāris izšķirošo simtdaļu.

Nupat minētais gadījums nav no zila gaisa izrauts. Dāboliņa, taujāta par to, kāda bijusi interese izmantot RTU rīcībā esošo cilvēka ķermeņa skeneri, minēja arī kuriozus gadījumus: ""Mēs gribētu noskenēt jātnieku uz zirga. Jātnieks būs Napoleona laika tērpā ar visu trijstūreni galvā!" Saku: "Pag, pag! Es zirgu tur nevaru iedabūt! Laukums, uz kura skenē, ir metrs reiz metrs divdesmit. Arī Porziņģi tur pilnā augumā nevar iedabūt, jo maksimālais skenēšanas augstums ir 2,1 metrs. Ar Porziņģi gan galā tiktu, vien būtu jāskenē divās daļās un datorā "jāsalīmē" kopā. Lai tik nāk!""

Rubeņa entuziasms

Interesējos, kāpēc tieši kamaniņu sports ir tas, kura ekipējuma pilnveidošanā tiek liktas lietā RTU pieejamās skenēšanas iekārtas – ar 3D skeneriem tiek pētīts ne tikai tas, kā uzlabot tērpus, bet arī kā uzlabot kamanu aerodinamiku un mehāniskās īpašības, kamanas pielāgojot individuāli katra sportista augumam. Tam gan tiek lietota cita iekārta.

Dāboliņa skaidro, ka "vaininieks" ir lielākais kamaniņu sporta entuziasts Latvijā Mārtiņš Rubenis. "Kad viņi ir sasnieguši labus rezultātus kamanu pilnveidošanā, tad arī lūkojas tālāk, kur var iegūt sekundes simtdaļas. Nākamais loģiskais solis ir sportista kombinezons. Tikām uzaicināti uz sanāksmi un spriedām, ko varam šajā ziņā izdarīt," stāsta pētniece.

Darbs ir pašā sākumstadijā, un Latvijas izlases treneris un mehāniķis Rubenis pagaidām arī ir vienīgais no kamaniņu sportistu saimes, kura auguma digitāls "atlējums" iegūts, izmantojot Antropometrijas laboratorijā esošo skeneri.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!