Foto: Jon Plissner/United States Fish and Wildlife Service

Pasaulē vecākais savvaļā dzīvojošais putns, albatrosu mātītē vārdā Vizdoma ("Wisdom" jeb "Gudrība"), visticamāk, zaudējusi partneri un novērota flirtējam ar jauniem tēviņiem, atsaucoties uz ASV dabas aizsardzības dienestiem, vēsta portāls "Live Science".

Leisanas albatrosu (Phoebastria immutabilis) mātīte pār Kluso okeānu planē jau kopš ASV prezidenta Dvaita Eizenhauera laikiem – tiek lēsts, ka putnam ir vairāk nekā 70 gadu, ziņo ASV Jūras un dabas aizsardzības dienests (USFWS).

Pirmoreiz biologi Vizdomu identificēja 1956. gadā, kad to apgredzenoja – šis gredzens joprojām ir uz viņas labās kājas. Tā kā putns jau tobrīd bija sasniedzis briedumu, šobrīd viņas vecums varētu būt ap 72 gadiem. Vidējo savas sugas dzīves ilgumu Vizdoma pārsniedz jau par diviem gadu desmitiem.

Turklāt albatrosu mātīte joprojām ir spējīga radīt pēcnācējus, taču tagad ir zaudējusi savu ilggadējo partneri, tāpēc meklē jaunu brūtgānu.

"Vizdoma, pasaulē vecākais zināmais savvaļas putns, pagājušomēnes atkal tika nofotografēta Midvejas atola nacionālajā savvaļas dzīvnieku patvērumā, lakstojoties ar potenciālajiem partneriem," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstīja USFWS Klusā okeāna grupas pārstāvji, piebilstot, ka viņas ilggadējais partneris nav redzēts jau divas pēdējās ligzdošanas sezonas.

Foto: Jon Plissner/United States Fish and Wildlife Service

Vizdomu ornitologi atpazīst pēc gredzena ar numuru Z333.

Leisanas albatrosi ir jūras putni ilgtdzīvotāji, kas parasti dibina ģimeni uz mūžu ar vienu partneri. Sugas nosaukta par godu vienai no Havaju salām, Leisanai, kur atrodas viena no lielākajām šo albatrosu kolonijām ar 145 tūkstošiem putnu pāru.

Parasti Leisanas albatrosu mātītes izdēj vienu olu decembra pirmajā pusē, taču Visdoma kāzu dejas dejoja vēl pavasarī, norāda patvēruma pārstāvis, savvaļas biologs Džonatans Plisners.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!