"Neviens cits zīdītājs neēd tik daudzu dažādu sugu dzīvnieku," spriež Oburnas Universitātes ekologs Kristofers Lepciks. Šis plēsējs, kas nešķiro un ēd visu, ko vien spēj noķert un nonāvēt, ir neviens cits kā kaķis – tas pats, kas pieglaužas kājai, murrā klēpī un uzjautrina mūs ar savām izdarībām. Vērienīgā pētījumā par kaķu uzturu atklāts, ka tie ēd vairāk nekā 2000 dažādu sugu dzīvniekus, tostarp vairākus simtus aizsargājamu dzīvnieku, un Antarktīda ir vienīgais kontinents, kurā kaķi vēl nav sākuši "retināt" vietējo sugu rindas.

Cilvēku ceļabiedri

Kaķi mūsdienās savā vaļā sastopami visos kontinentos un pasaules daļās, izņemot Antarktīdu. Runa ir par mājas kaķiem – Felis catus –, nevis tīģeriem, lauvām, leopardiem, servaliem, manuliem un pārējiem dažāda izmēra un dažādu ilkņu garuma kaķveidīgajiem. Antarktīdā gan nav arī tādu – šo kontinentu sauszemes zīdītāji neapdzīvo vispār.

Taču visur citur tie ir sastopami, tostarp arī vairumā no ārpasaules ar okeāna plašumiem izolēto salu grupu. Faktiski šie dzīvnieki daudzviet ne tikai uzskatāmi, bet arī funkcionē kā invazīva suga. Īpaši bezsaimnieku kaķi vai tie kaķi, kam ir saimnieks, taču ļauta brīva vaļa klaiņot apkārt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!